Podudzia z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej.

4.4 (5 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Łatwe w przygotowaniu podudzia z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej. Danie, które praktycznie robi się samo. Super pomysł na obiad, bez dużego nakładu pracy. To świetny pomysł na danie dla całej rodziny nie tylko na co dzień, ale i na zbliżające się dużymi krokami święta Bożego Narodzenia. Prosty pomysł na obiad z piekarnika. Danie to możesz również wzbogacić o pieczarki i cebulkę. To danie najlepiej podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 szt. podudzi z kurczaka
    1 kg kapusty kiszonej
    2 marchewki
    2 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    5 łyżek oleju
    1 opakowanie przyprawy do kurczaka po węgiersku
    1 łyżka majeranku
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
    150 ml wody
    1 łyżka przecieru pomidorowego - z czubkiem
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Podudzia z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj, osusz i wrzuć do miski.
    Do miski wlej olej, wsyp przyprawy i całość dokładnie wymieszaj ręką, następnie miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.lub dłużej. U mnie takie mięsko marynuje się przeważnie całą noc.
    Naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub olejem.
    Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna opłucz, odciśnij z nadmiaru wody i pokrój drobniej, wrzuć do naczynia żaroodpornego.
    Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach, następnie wrzuć do kapusty kiszonej w naczyniu żaroodpornym i dokładnie wymieszaj razem.
    Jeśli chcesz możesz dodać do kapusty z marchewką 2 listki laurowe i 4 ziela angielskie.
    Całość polej wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym.
    Wierzch wyrównaj za nim zaczniesz wykładać mięso.
    Na kapuście wymieszanej z marchewką ułóż podudzia wyjęte z lodówki.
    Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 80 min.
    Piec w temp. 220 °C, po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze ok. 10 – 15 min. aż uzyskasz ulubiony stopień wypieczenia skórki.
    Podawaj z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
    Smacznego!!!

Porady

Kapustę możesz wzbogacić o pieczarki i cebulkę. Udka z kurczaka są równie smaczne jak podudzia przygotowane w ten sam sposób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować