Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami.

3.6 (10 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne i puszyste ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Moją wersje wiewiórki wzbogaciłam jeszcze o żurawinę i zalegającą gruszkę w koszyku z owocami. Ciasto jest przepyszne, nie sposób mu się oprzeć, idealny jesienny wypiek. Warto też dodać, że to ciasto zawsze się udaje, lubicie jesienne wypieki, z owocami i bakaliami? Ciasto to znam również pod nazwą salceson, oraz ciasto amerykańskie. Ciasto to na 2, 3 dzień smakuje jeszcze lepiej, oczywiście pod warunkiem, że tyle u Was wytrwa. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem, u mnie dzisiaj wersja na bogato, czyli z lukrem.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Keksówka 12×30 cm

    4 jajka
    ¾ szkl. cukru
    2 szkl. mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika - opcjonalnie
    1 szkl. oleju
    2 jabłka - duże
    1 gruszka
    1 szkl. orzechów włoskich
    ½ szkl. suszonej żurawiny
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

3.6 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę.
    Następnie przesiej przez sitko wszystkie sypkie składniki i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
    Na koniec wlej cienkim strumieniem olej i ponownie wymieszaj tylko do połączenia.
    Jabłka i gruszkę umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne z owoców i pokrój w drobną kosteczkę.
    Obrane orzechy posiekaj drobniej, to samo zrób z żurawiną.
    Owoce i bakalie wrzuć do ciasta i całość dokładnie wymieszaj łyżką.
    Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj górę łyżką i wrzuć do piekarnika.
    Piecz ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Gotowe ciasto po upieczeniu wyjmij z keksówki na kratkę i pozostaw do przestygnięcia.
    Posyp cukrem pudrem przed podaniem, lub możesz przygotować ulubioną polewę.
    Smacznego!!!

Porady

1 szkl. = 250 ml. Cukru możesz dać mniej lub więcej w zależności os gustu i smaku, u mnie 3/4 szkl. bo dałam żurawinę, która sama w sobie jest słodka. Jeśli jabłka są mniejsze dodaj jedno więcej. Do ciasta możesz dodać ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować