Joanna Lendzion.
Wilgotne i puszyste ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Moją wersje wiewiórki wzbogaciłam jeszcze o żurawinę i zalegającą gruszkę w koszyku z owocami. Ciasto jest przepyszne, nie sposób mu się oprzeć, idealny jesienny wypiek. Warto też dodać, że to ciasto zawsze się udaje, lubicie jesienne wypieki, z owocami i bakaliami? Ciasto to znam również pod nazwą salceson, oraz ciasto amerykańskie. Ciasto to na 2, 3 dzień smakuje jeszcze lepiej, oczywiście pod warunkiem, że tyle u Was wytrwa. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem, u mnie dzisiaj wersja na bogato, czyli z lukrem.
3.6 (10 ocen)
Porady
1 szkl. = 250 ml. Cukru możesz dać mniej lub więcej w zależności os gustu i smaku, u mnie 3/4 szkl. bo dałam żurawinę, która sama w sobie jest słodka. Jeśli jabłka są mniejsze dodaj jedno więcej. Do ciasta możesz dodać ulubione bakalie.
Komentarze