Schab ze śliwką

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Schab przygotowany w ten sposób jest wyjątkowo pyszny, kruchy i delikatny. Glazura z powideł dodatkowo wzbogaca jego smak. Doskonały na wyjątkowe okazje jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlina.
Polecam! Jeśli go jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,7 kg schabu bez kości
    ok 20 dag śliwek wędzonych bez pestek
    sól, pieprz
    łyżka tymianku
    łyżka majeranku
    łyżka czosnku granulowanego
    3 łyżki oleju
    2 łyżki powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Schab ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed pieczeniem schab umyć, osuszyć. Długim ostrym nożem naciąć kieszonkę. Do środka wkładać śliwki pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Związać sznurkiem nadając mięsu ładny kształt. Tymianek, majeranek i czosnek wymieszać z olejem, natrzeć mięso i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Schab piec w rękawie 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i posmarować mięso powidłami. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 15 minut i dopiero wtedy porcjować. Można ostudzić, schłodzić i używać jako wędlinę na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Śliwki wędzone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować