Schab ze śliwką

  • wyświetlono: 739 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Schab przygotowany w ten sposób jest wyjątkowo pyszny, kruchy i delikatny. Glazura z powideł dodatkowo wzbogaca jego smak. Doskonały na wyjątkowe okazje jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlina. Polecam! Jeśli go jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie.

joanna30
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1,7 kg schabu bez kości
ok 20 dag śliwek wędzonych bez pestek
sól, pieprz
łyżka tymianku
łyżka majeranku
łyżka czosnku granulowanego
3 łyżki oleju
2 łyżki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Schab ze śliwką

  • 1. Dzień przed pieczeniem schab umyć, osuszyć. Długim ostrym nożem naciąć kieszonkę. Do środka wkładać śliwki pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Związać sznurkiem nadając mięsu ładny kształt. Tymianek, majeranek i czosnek wymieszać z olejem, natrzeć mięso i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Schab piec w rękawie 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i posmarować mięso powidłami. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 15 minut i dopiero wtedy porcjować. Można ostudzić, schłodzić i używać jako wędlinę na kanapki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoschabpieczeńobiadboże narodzenieśliwki wędzone

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magda28

Pieczony schab ze śliwką

Schab przygotowuje zawsze na święta....

Schab ze śliwką i morelą

Dodane przez: Joanna Kryla

Schab ze śliwką i morelą

Pyszny i prosty w przygotowaniu...

Schab ze śliwką

Dodane przez: RedakcjaPP

Schab ze śliwką

Zawsze piekę więcej schabu, bo...

schab ze śliwką i majernakiem

Dodane przez: klementynka

schab ze śliwką i majerankiem

Prosty i szybki sposób na rodzinny...

Dodane przez: inkaP

Schab pieczony ze śliwką

Pyszny, mięciutki schab który nadaje...

image-0bpcaml

Dodane przez: karolinapawlak5

Schab ze śliwką

Po prostu pycha.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE