Policzki wieprzowe w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Policzki wieprzowe oczyść z błon małym, ostrym nożykiem.
Obierz trzy ząbki czosnku, rozetrzyj z łyżeczką soli i listkami tymianku. Natrzyj marynatą policzki i odstaw na noc, a przynajmniej na dwie godziny.
2.Obierz warzywa. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Marchewkę i pietruszkę pokrój ukośnie na kawałki około centymetra.
Boczek pokrój w drobną kostkę.
3.Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Dodaj boczek, cebulę oraz czosnek, smaż na wolnym ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając.
4.Podziel podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem i część przełóż do dużego garnka z grubym dnem (jeśli dysponujesz naprawdę dużą patelnią, nie jest to konieczne).
Podziel policzki i część podsmaż na patelni, a część w garnku. Po obsmażeniu połącz całość i przełóż wszystko do jednego naczynia. Dodaj marchewkę i pietruszkę, wlej wino, bulin oraz sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu, po przykryciem do miękkości policzków. Co jakiś czas zamieszaj, w razie potrzeby podlewaj wodą. Dla smaku możesz dodać nico więcej wina.
5.Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Porady
Podawaj z ulubionym dodatkiem – pieczywem, purre, kaszą, kluskami…
Komentarze