Mini tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło pokrój na kawałki i następnie posiekaj razem z mąką. Dodaj pozostałe składniki ciasta i szybko, jak najmniej ogrzewając rękoma, zagnieć ciasto. Możesz wykorzystać do tego TM, malakser, lub inny robot siekajaco-mieszający.
Ciasto zawiń w folię i następie wstaw na 10 minut do zamrażalnika.
2.Podziel ciasto na porcje. Każdą rozwałkuj na wielkość foremki, podsypując stolnicę mielonymi migdałami. Wyklej dno i boki ciastem, oprósz migdałami, ponakłuwaj i na czas przygotowania śliwek wstaw foremki do zamrażalnika lub lodówki.
3.Śliwki opłucz, osusz i usuń z nich pestki. Ułóż rozcięciem do góry, na przygotowane tarty i posyp cukrem trzcinowym. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz 20 minut.
4.Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę i śmietanę, a także wsyp resztę migdałów i dokładnie wymieszaj. Zalej podpieczone tarty i ponownie wstaw je do piekarnika. Piecz kolejne 30-35 minut, tak aby zalewa się zarumieniła. Po upieczeniu możesz dodatkowo posypać mielonymi migdałami.
Porady
Zamiast małych tart, ciasto możesz upiec w jednej tradycyjnej foremce do ciast.
Komentarze