Mini tarta ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tarta na kruchym cieście ze śliwkami i migdałami.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
    3 jaja
    400 g mąki pszennej
    100 g cukru
    200 g mocno schłodzonego masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    ORAZ:
    1 kg śliwek
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    100 g mielonych migdałów
    2 jaja
    100 g cukru
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 szklanka śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mini tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło pokrój na kawałki i następnie posiekaj razem z mąką. Dodaj pozostałe składniki ciasta i szybko, jak najmniej ogrzewając rękoma, zagnieć ciasto. Możesz wykorzystać do tego TM, malakser, lub inny robot siekajaco-mieszający.
    Ciasto zawiń w folię i następie wstaw na 10 minut do zamrażalnika.
  • 2. Podziel ciasto na porcje. Każdą rozwałkuj na wielkość foremki, podsypując stolnicę mielonymi migdałami. Wyklej dno i boki ciastem, oprósz migdałami, ponakłuwaj i na czas przygotowania śliwek wstaw foremki do zamrażalnika lub lodówki.
  • 3. Śliwki opłucz, osusz i usuń z nich pestki. Ułóż rozcięciem do góry, na przygotowane tarty i posyp cukrem trzcinowym. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz 20 minut.
  • 4. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę i śmietanę, a także wsyp resztę migdałów i dokładnie wymieszaj. Zalej podpieczone tarty i ponownie wstaw je do piekarnika. Piecz kolejne 30-35 minut, tak aby zalewa się zarumieniła. Po upieczeniu możesz dodatkowo posypać mielonymi migdałami.

Porady

Zamiast małych tart, ciasto możesz upiec w jednej tradycyjnej foremce do ciast.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować