Gulasz wieprzowy po węgiersku

  • wyświetlono: 211144 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 4

Gulasz wieprzowy - doskonały do chleba, kaszy, ziemniaków.

Katarzyna Janeczko

Składniki

1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego (ja użyłam łopatki)
1 duża cebula
1 papryka czerwona
3-4 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do gulaszu
sól
pieprz świeżo mielony
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
2 łyżki mąki
3-4 łyżki śmietany np 18%

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz wieprzowy po węgiersku

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę (jeżeli jest w kawałku),oprószyć mąką. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem podsmażyć na patelni aż cebula stanie się miękka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak aby je zakrywało, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liść, ziele, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie.
  • 2. Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i świeżą paprykę pokrojoną w kostkę. Jeszcze chwilę gotować, gdy papryka zmięknie całość zaprawić mąką i śmietaną - w misce mieszamy mąkę ze śmietaną a następnie dodajemy stopniowo gorący gulasz wieprzowy, mieszając by nie było grudek, czynność powtórzyć 3-4 razy. Rozrzedzoną mąkę przelać do garnka, wymieszać i zagotować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatagulasz wieprzowygulasz po węgiersku

Komentarze

Podobne przepisy

image-0bv8h2a

Dodane przez: Kasja1986

Spaghetti z nadzianymi pulpecikami

Pyszny, gęsty sos pomidorowy, a...

Duszony schab w sosie musztardowym

Dodane przez: StaryZeszyt

Duszony schab w sosie musztardowym

Aksamitny sos z musztardy francuskiej...

SCHAB PIECZONY W MUSZTARDZIE

Dodane przez: zuzka8513

SCHAB PIECZONY W MUSZTARDZIE

DZIĘKI CAŁONOCNEMU MARYNOWANIU...

Zrazy wieprzowe faszerowane szpinakiem podane z sałatką z selera naciowego.

Dodane przez: Alicja10101992

Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane szpinakiem...

Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane...

image-06jtufn

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kotleciki z pomidorową niespodzianką

Aromatyczne mięsne kuleczki ze...

image-1n62tik

Dodane przez: Agnieszka74

Kurczak curry w mleczku kokosowym

Idealne połączenie dla osób lubiących...