PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Gulasz wieprzowy po węgierskuhttp://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gulasz-wieprzowy-po-wegiersku-2
Składniki
1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego (ja użyłam łopatki)
1 duża cebula
1 papryka czerwona
3-4 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do gulaszu
sól
pieprz świeżo mielony
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
2 łyżki mąki
3-4 łyżki śmietany np 18%
Sposób przygotowania przepisu:
Gulasz wieprzowy po węgiersku
1.
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę (jeżeli jest w kawałku),oprószyć mąką. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem podsmażyć na patelni aż cebula stanie się miękka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak aby je zakrywało, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liść, ziele, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie.
2.
Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i świeżą paprykę pokrojoną w kostkę. Jeszcze chwilę gotować, gdy papryka zmięknie całość zaprawić mąką i śmietaną - w misce mieszamy mąkę ze śmietaną a następnie dodajemy stopniowo gorący gulasz wieprzowy, mieszając by nie było grudek, czynność powtórzyć 3-4 razy. Rozrzedzoną mąkę przelać do garnka, wymieszać i zagotować.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze