REKLAMA

Gulasz wieprzowy po węgiersku

wyświetlono: 303104 | dodany do książki kucharskiej: 32 | polecenia: 6

Gulasz wieprzowy - doskonały do chleba, kaszy, ziemniaków.

opublikowany: 18.01.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego (ja użyłam łopatki)
    1 duża cebula
    1 papryka czerwona
    3-4 ząbki czosnku
    szczypta ostrej papryki w proszku
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawa do gulaszu
    sól
    pieprz świeżo mielony
    liść laurowy
    ziele angielskie
    olej do smażenia
    2 łyżki mąki
    3-4 łyżki śmietany np 18%
Ocena:

(średnia 5 z 144 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę (jeżeli jest w kawałku),oprószyć mąką. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem podsmażyć na patelni aż cebula stanie się miękka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak aby je zakrywało, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liść, ziele, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie.
  • 2. Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i świeżą paprykę pokrojoną w kostkę. Jeszcze chwilę gotować, gdy papryka zmięknie całość zaprawić mąką i śmietaną - w misce mieszamy mąkę ze śmietaną a następnie dodajemy stopniowo gorący gulasz wieprzowy, mieszając by nie było grudek, czynność powtórzyć 3-4 razy. Rozrzedzoną mąkę przelać do garnka, wymieszać i zagotować.

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na zupę - zupa gulaszowa oraz świetne danie - fasolka po bretońsku

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Elzbieta Majkowska Elzbieta Majkowska

Gulasz po węgiersku do placków ziemniaczanych

Przepis gulasz po węgiersku do placków ziemniaczanych.

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 03.07.2018 | wyświetlono: 12773 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Gulasz po węgiersku

Ostre i sycące, tradycyjne danie kuchni węgierskiej.

kategoria: Dania główne opublikowany: 02.12.2010 | wyświetlono: 1172 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: czekoladka czekoladka

Gulasz po węgiersku

Gulasz bardzo sycący, doskonale rozgrzeje w chłodne, jesienne dni.

kategoria: Dania główne opublikowany: 29.12.2012 | wyświetlono: 1316 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: marta625

Gulasz wieprzowy

Gulasz z łopatki wieprzowej na obiad

kategoria: Dania główne Sosy gulasz opublikowany: 22.07.2016 | wyświetlono: 1407 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE