Gulasz wieprzowy po węgiersku

4.86 (159 ocen)

Gulasz wieprzowy - doskonały do chleba, kaszy, ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego (ja użyłam łopatki)
    1 duża cebula
    1 papryka czerwona
    3-4 ząbki czosnku
    szczypta ostrej papryki w proszku
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawa do gulaszu
    sól
    pieprz świeżo mielony
    liść laurowy
    ziele angielskie
    olej do smażenia
    2 łyżki mąki
    3-4 łyżki śmietany np 18%
Wystaw ocenę:

4.86 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę (jeżeli jest w kawałku),oprószyć mąką. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem podsmażyć na patelni aż cebula stanie się miękka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak aby je zakrywało, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liść, ziele, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie.
  • 2. Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i świeżą paprykę pokrojoną w kostkę. Jeszcze chwilę gotować, gdy papryka zmięknie całość zaprawić mąką i śmietaną - w misce mieszamy mąkę ze śmietaną a następnie dodajemy stopniowo gorący gulasz wieprzowy, mieszając by nie było grudek, czynność powtórzyć 3-4 razy. Rozrzedzoną mąkę przelać do garnka, wymieszać i zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na zupę - zupa gulaszowa oraz świetne danie - fasolka po bretońsku

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować