Policzki wołowe w czerwonym winie

  • wyświetlono: 38339 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

gdy usłyszałem kiedyś o policzkach wołowych....smacznym,mięciutkim mięsie,które dawniej było podobno dość popularne..chciałem je przyrządzić ale nie wiedziałem gdzie można kupić...całkiem niedawno zobaczyłem,że pojawiły sie w ofercie znanej sieci supermarketów.

Składniki

4 policzki wołowe (1 opakowanie 500-600g)
butelka wytrawnego czerwonego wina (nie musi być drogie,moje kosztowało 14,99)
mąka pszenna do oprószenia mięsa
2 marchewki
3 szalotki
ząbek czosnku
3-4 kulki ziela angielskiego
2-3 owoce jałowca
2 liście laurowe
gałązka świeżego rozmarynu (może być suszony)
smalec
sól,pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Policzki wołowe w czerwonym winie

  • 1. Policzki opłukać,osuszyć,oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na smalcu. Mięso przełożyć do garnka,dodać sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Marchewkę pokroić w większe kostkę a szalotki w pół plasterki. Podsmażyć warzywa na tłuszczu pozostałym na patelni. Do warzyw dodać liść laurowy,ziele angielskie,jałowiec,oberwane listki rozmarynu,rozgnieciony ząbek czosnku i szklankę wina,zagotować,przemieszać i przelać zawartość patelni do garnka z policzkami. Dolać resztę pozostałego w butelce wina,zagotować,dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 3 - 3,5 godziny. Po 2 godzinach,gdy wino odparuje dolać 500ml wody z rozpuszczoną kostką rosołową (np.kostką pieczeniową lub bulionetką wołową). Po ok.3 godzinach mięso powinno być mięciutkie (tak by dało się kroić widelcem) a sos powinien odpowiednio odparować i zgęstnieć (jeżeli nie,to pod koniec duszenia można zwiększyć ogień i zdjąć pokrywkę z garnka aby sos szybciej odparował i zgęstniał). Podawać można np.z kaszą gryczaną,ziemniakami z wody lub ziemniaczanym pure .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

policzki wołowe

Komentarze

Podobne przepisy

Karczek w czerownym winie

Dodane przez: Ola1984

Karczek duszony w czerwonym winie

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Tagliatelle z wołowym ragout na czerwonym winie

Dodane przez: PolskaGotuje

Tagliatelle z wołowym ragout na czerwonym...

Ten makaron jest po prostu przepyszny:)...

Wieprzowe żeberka w czerwonym winie

Dodane przez: Patryycjja

Wieprzowe żeberka w czerwonym winie

Uczta dla podniebienia, mięciutkie...


Bitki wołowe duszone w czekoladzie z winem

Dodane przez: Martyna1991

Bitki wołowe duszone w czekoladzie z winem

Delikatne , rozpływające się w...

ozorki w czerwonym winie

Dodane przez: luna19

Ozorki wieprzowe w czerwonym winie

Ozorki w czerwonym winie, zachowują...

Mięso marynowane i duszone w czerwonym winie

Dodane przez: Iwona75

Mięso marynowane i duszone w czerwonym winie

Gulasz z szynki, którą wcześniej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE