Pierogi z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami leśnymi

1 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierogi bieszczadzkie

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    450 g mąki pszennej
    300 ml wrzątku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju



    nadzienie
    1 szkl kaszy gryczanej


    500 g kapusty kiszonej
    garść grzybów suszonych
    pół cebuli
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    szczypta kminku
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką. Kiedy ciasto przestygnie, zagniatamy ręcznie. Przykrywamy ściereczką i odkłądamy do wystygnięcia.

    Kaszę gotujemy w 2 szkl, wody aż wchłonie płyn i odstawiamy pod przykryciem.
    Namoczone grzyby gotujemy osobno i pozostawiamy wywar.
    Kapustę przepłukujemy na sicie. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kapustę (dobrze jest ją nieco posiekać by była drobniejsza) Dodajemy kapustę i pokrojone drobno grzybki, Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kminkiem i dusimy pod przykryciem podlewając wywarem z grzybów, w razie potrzeby wodą aż do miękkości. Kapustę mieszamy z kaszą i lepimy pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować