Czebureki - instrukcja

4.41 (244 ocen)

  • 60 min

tradycyjne danie Tatarów krymskich, przepyszne pierogi z mięsnym farszem, zanurzonym w mega aromatycznym rosołku, dzięki dodatkowi octu lub spirytusu do ciasta absolutnie nie nasiąknięte tłuszczem, bardzo polecam !

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka oleju
    0,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżka octu lub spirytusu
    1 żółtko
    około 1/3 szklanki gorącej wody + 1 szklanka zimnej wody do ciasta parzonego
    farsz:
    około 0,5 kg mielonej wieprzowiny ( u mnie tłustsza łopatka)
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, słodka lub ostra papryka
    2 łyżki zimnej wody
    zeszklona 1 posiekana cebula (na 1 łyżce oleju)
    ewentualnie warzywa i ulubione przyprawy (ja dałam podstawowy zestaw)
    dodatkowo : 1 białko do posmarowania brzegów pierogów (ja nie smarowałam i się nie porozklejały)
Wystaw ocenę:

4.41 (244 ocen)

Czebureki - instrukcja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok1 1. Szklankę wody zagotować z solą, cukrem, olejem, zdjąć z palnika, jednym ruchem wsypać 1 szklankę mąki, zamieszać, by wytworzyła się gęsta masa, ostudzić.

    Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, dodać ocet lub spirytus, dodać żółtko, dolewając stopniowo gorącą wodę, zagniatać elastyczne ciasto.
  • czebureki2 2. Ciasto ma wchłonąć całą mąkę i ma łatwo odchodzić od ręki, jeśli zdarzy Wam się, że dacie za dużo wody, podsypcie odrobiną mąki.

    Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię i zabieramy się do farszu.
  • krok3 3. Mięso wyrabiamy z zeszkloną cebulą, przyprawami, czosnkiem i wodą, na gładką masę.
  • krtok4 4. Ciasto wałkujemy dość cienko na omączonej stolnicy, na grubość około 4 mm, wykrawamy kółka wielkości talerzyka deserowego, nakładamy na nie łyżkę farszu, zalepiamy lekko brzegi.
    Uwaga, niektórzy brzegi ( po wewnętrznej stronie smarują lekko roztrzepanym białkiem, a potem je zalepiają, ma to zapobiec rozklejeniu się pierożków, ja tego nie zrobiłam i nic mi się nie rozkleiło).
  • krok5 5. Następnie brzegi pierożków naciskamy widelcem zalepiając je dokładnie.
  • 6. Smażymy na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Ja smażyłam na głębokiej patelni i moje czebureki były zanurzone w 3/4.
    Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porady

Do czebureków pasuję świetnie przeróżne sosy, pikantne, na zimno i na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować