Pyszne nadzienie z dużą ilością smażonej cebulki, dobrze doprawione pieprzem i gałką muszkatołową, otulone najdelikatniejszym ciastem, okraszone chrupiącym boczkiem i cebulką
2 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
200ml gorącej wody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
Farsz:
700g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
300g sera białego
2 duże białe cebule
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
3-4 łyżki oleju do smażenia
do posypania:
200g boczku wędzonego
1 cebula
szczypiorek
Pierogi ruskie (jak u babci) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
2.Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą, serem, doprawić od smaku.
Lepić pierogi można na dwa sposoby:
Ciasto rozwałkować na grubość ok 1-2 mm, w razie konieczności podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka, na każde kłaść nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na oprószonej mąką stolnicy.
Ja robię tym sposobem: Ciasto dzielę na 3 części, z każdej robię wałek (ok 3cm grubości), wałek kroję na plasterki o grubości 5mm, każdy plasterek rozwałkowuję, kładę nadzienie, zlepiam brzegi, formując falbankę.
3.W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać łyżkę oleju. Wrzucać pierogi niedużymi partiami, gotować od momentu wypłynięcia ok 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.
Boczek pokroić w słupki, usmażyć na odrobinie oleju, na tym samym oleju zrumienić posiekaną cebulę.
Można od razu podawać albo dodatkowo obsmażyć na oleju, posypać smażoną cebulką, boczkiem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze