REKLAMA

Pierogi ruskie (jak u babci)

wyświetlono: 89245 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 1

Pyszne nadzienie z dużą ilością smażonej cebulki, dobrze doprawione pieprzem i gałką muszkatołową, otulone najdelikatniejszym ciastem, okraszone chrupiącym boczkiem i cebulką

opublikowany: 07.03.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
    200ml gorącej wody
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oleju

    Farsz:
    700g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
    300g sera białego
    2 duże białe cebule
    pieprz, sól, gałka muszkatołowa
    3-4 łyżki oleju do smażenia

    do posypania:
    200g boczku wędzonego
    1 cebula
    szczypiorek
Ocena:

(średnia 5 z 193 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
  • 2. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą, serem, doprawić od smaku.

    Lepić pierogi można na dwa sposoby:
    Ciasto rozwałkować na grubość ok 1-2 mm, w razie konieczności podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka, na każde kłaść nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na oprószonej mąką stolnicy.

    Ja robię tym sposobem: Ciasto dzielę na 3 części, z każdej robię wałek (ok 3cm grubości), wałek kroję na plasterki o grubości 5mm, każdy plasterek rozwałkowuję, kładę nadzienie, zlepiam brzegi, formując falbankę.
  • 3. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać łyżkę oleju. Wrzucać pierogi niedużymi partiami, gotować od momentu wypłynięcia ok 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.
    Boczek pokroić w słupki, usmażyć na odrobinie oleju, na tym samym oleju zrumienić posiekaną cebulę.
    Można od razu podawać albo dodatkowo obsmażyć na oleju, posypać smażoną cebulką, boczkiem i szczypiorkiem.
    Smacznego!

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: luna19 luna19

Amoniaczki jak u babci

Proste kruche ciasteczka

kategoria: Desery opublikowany: 27.12.2014 | wyświetlono: 19080 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE