Pierogi z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby wypłukać,zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Kapustę włożyć do garnka,dodać liść laurowy ziele i pieprz, zalać wodą (ok. 500ml) i ugotować do miękkości.
Grzyby ugotować we wodzie w której się moczyły .
Kaszę zalać wodą,ugotować i wystudzić.
2.Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut.
3.Ugotowaną kapustę oraz grzyby osączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę,dodać kapustę,grzyby i kaszę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć chwilę często mieszając. Gotowy farsz wystudzić.
4.Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta.
Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
5.Pierogi podawać na ciepło,polane roztopionym masłem z zezłoconą cebulką lub lekko przysmażone na maśle.
Komentarze