Sernik gotowany w herbatnikach

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

ciasto na niedzielę

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    200 g cukru

    cukier waniliowy

    1 kg twarogu ( z wiaderka)

    4 jajka

    200 ml mleka

    2 budynie waniliowe

    sok z połowy cytryny

    1 duże opakowanie herbatników

    opcjonalnie kwaśna marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik gotowany w herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy twaróg, jajka i podgrzewamy ciągle mieszając. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy razem z sokiem z cytryny. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy ok 3 min, gorącą masą



    Przygotowaną formę ( u mnie pojemnik plastikowy o wym 28/18 cm) wykładamy papierem i układamy herbatniki . Przekładamy je masą serową . Ja dałam jeszcze kilka paseczków kwaśnej marmoladki z agrestu wzdłuż ciasta. Ciasto odkładamy do wystudzenia a potem schłodzenia w lodówce. Po wyjęciu polałam polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Gotowany sernik w gofrach

To może cię zainteresować