Puszysty biszkopt z jabłkami

2.5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

rolada

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże jabłka

    6 jajek

    1 szkl cukru

    1 szkl mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    cukier puder do posypania

    cynamon
Wystaw ocenę:

2.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Puszysty biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy cienko na plasterki (można na szatkownicy)

    Dużą blaszkę wykładamy papierem i rozkładamy równomiernie jabłka.

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Jabłka posypujemy obficie cynamonem i przykrywamy wszystko ciastem biszkoptowym.

    Pieczemy w temp 160 st przez ok 30 min.

    Po upieczeniu lekko posypujemy cukrem pudrem i wykładamy ciasto na deseczkę przykrytą ściereczką, zdejmujemy ostrożnie papier i natychmiast zwijamy ciasto w rulon.

    Cukier puder można pominąć jeżeli ciasto będzie polane czekoladą czy inną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować