Przepyszne gołąbki z farszem z suszonych prawdzików i z kaszy gryczanej smakują rewelacyjnie zarówno podane z sosem grzybowym, czy - jak u mnie - po prostu podsmażone na oleju.
2 godz.
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki:
1 kapusta na gołąbki
3/4 szklanki kaszy gryczanej
2 spore cebule
30 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
3 łyżki oleju do duszenia
pół średniej marchewki
2 liście laurowe
kilka suszonych grzybów leśnych
woda po moczeniu grzybów do duszenia
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Zaczynam od kapusty - gotuję ją w dużym garnku, zdejmując w miarę gotowania zewnęrzne liście; lub przez kilkanaście minut gotuję na najwyższej mocy w mikrofalówce.
Farsz:
Grzyby zalewam ok. 2 szklankami gorącej wody, przykrywam i odstawiam na 15 minut.
Gotuję prawie do miękkości kaszę gryczaną w osolonej wodzie, po czym ewentualnie dokładnie ją odcedzam na sicie.
Obrane cebule kroję na drobną kostkę i podsmażam na oleju do zeszklenia.
Podsmażoną cebulę przekładam do ugotowanej kaszy.
Wyjmuję namoczone grzyby (wodę zostawiam) i siekam je drobniutko, dodaję do kaszy z cebulą.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
Dolewam kilka łyżek wody po moczeniu grzybów.
Dokładnie wszystko mieszam, i dość mocno doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaję jajko i ponownie dokładnie wszystko mieszam.
Gołąbki:
Z ugotowanych liści ścinam ostrym nożem twardy nerw (z zewnątrz liścia).
Nakładam po czubatej łyżce farszczu i zwijam gołąbki.
Przygotowane gołąbki układam na dnie płaskiego naczynia lub na dużej patelni - wcześniej na dno wlewam kilka łyżek oleju.
Dodaję pokrojoną w plasterki marchew (wcześniej obraną), liście laurowe oraz kilka suszonych grzybów.
Wlewam połowę wody po moczeniu grzybów.
Wszystko lekko posypuję z góry solą i pieprzem.
Przykrywam naczynie i na średnim ogniu duszę, w miarę potrzeby podlewająć wodą po moczeniu grzybów, aż kapusta będzie miękka.
Komentarze