Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Przepyszne gołąbki z farszem z suszonych prawdzików i z kaszy gryczanej smakują rewelacyjnie zarówno podane z sosem grzybowym, czy - jak u mnie - po prostu podsmażone na oleju.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    1 kapusta na gołąbki
    3/4 szklanki kaszy gryczanej
    2 spore cebule
    30 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju do smażenia
    2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    1 jajko
    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    3 łyżki oleju do duszenia
    pół średniej marchewki
    2 liście laurowe
    kilka suszonych grzybów leśnych
    woda po moczeniu grzybów do duszenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Zaczynam od kapusty - gotuję ją w dużym garnku, zdejmując w miarę gotowania zewnęrzne liście; lub przez kilkanaście minut gotuję na najwyższej mocy w mikrofalówce.
    Farsz:
    Grzyby zalewam ok. 2 szklankami gorącej wody, przykrywam i odstawiam na 15 minut.
    Gotuję prawie do miękkości kaszę gryczaną w osolonej wodzie, po czym ewentualnie dokładnie ją odcedzam na sicie.
    Obrane cebule kroję na drobną kostkę i podsmażam na oleju do zeszklenia.
    Podsmażoną cebulę przekładam do ugotowanej kaszy.
    Wyjmuję namoczone grzyby (wodę zostawiam) i siekam je drobniutko, dodaję do kaszy z cebulą.
    Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
    Dolewam kilka łyżek wody po moczeniu grzybów.
    Dokładnie wszystko mieszam, i dość mocno doprawiam do smaku solą i pieprzem.
    Dodaję jajko i ponownie dokładnie wszystko mieszam.

    Gołąbki:
    Z ugotowanych liści ścinam ostrym nożem twardy nerw (z zewnątrz liścia).
    Nakładam po czubatej łyżce farszczu i zwijam gołąbki.
    Przygotowane gołąbki układam na dnie płaskiego naczynia lub na dużej patelni - wcześniej na dno wlewam kilka łyżek oleju.
    Dodaję pokrojoną w plasterki marchew (wcześniej obraną), liście laurowe oraz kilka suszonych grzybów.
    Wlewam połowę wody po moczeniu grzybów.
    Wszystko lekko posypuję z góry solą i pieprzem.
    Przykrywam naczynie i na średnim ogniu duszę, w miarę potrzeby podlewająć wodą po moczeniu grzybów, aż kapusta będzie miękka.

    Gołąbki podaję podsmażone, lub z sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza gryczana Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować