Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji z opakowania. Ugotowaną wsypujemy do miseczki.
2.Na patelni rozgrzewamy masło i olej; dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażamy, aż lekko się zezłości. Do cebuli dorzucamy grzyby smażymy przez około 5 minut.
3.Ugotowaną kaszę łączymy ze składnikami na patelni. Mieszamy dokładnie; podsmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do przestygnięcia.
4.ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy roztopione masło. Powoli wlewamy wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
5.Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.
Komentarze