Pierogi z karpiem, grzybami i koperkowo-orzechowym masełkiem

4.98 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    2 łyżki oleju
    około 1 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    650g świeżego karpia bez ości i skóry
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    60g suszonych grzybów
    80g kaszy mix ( bulgur, quinoa)
    3 łyżki masła
    sól
    pieprz

    Koperkowo- orzechowo masełko:
    100g masła
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    70g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.98 (199 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z karpiem, grzybami i koperkowo-orzechowym masełkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z karpiem, grzybami i koperkowo-orzechowym masełkiem 1. Farsz:
    Płaty karpia umyć, pokroić na mniejsze części i zmielić maszynką do mielenia mięsa. Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Suszone grzyby zalać niewielką ilością wodą i gotować kilka minut aż napęcznieją, następnie odcedzić i bardzo drobno pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby i całość chwilę smażyć, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przesmażone grzyby z cebulą, kaszę i zmieloną rybę dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Pierogi z karpiem, grzybami i koperkowo-orzechowym masełkiem 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
  • Pierogi z karpiem, grzybami i koperkowo-orzechowym masełkiem 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
  • Pierogi z karpiem, grzybami i koperkowo-orzechowym masełkiem 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
  • 5. Koperkowo- orzechowe masełko:
    Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.
  • 6. Gotowe pierogi podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z pieczonym karpiem

To może cię zainteresować