Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi łososiowym farszem, polane bazyliowym masłem i posypane chrupiącymi orzechami smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji. Takie pierogi są również świetnym pomysłem na sycący obiad.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    2 łyżki oleju
    około 1 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    Farsz:
    350g świeżego łososia
    3 szalotki
    3 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz

    Bazyliowe masełko:
    100g masła
    1 ząbek czosnku
    garść liści świeżej bazylii
    60g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem 1. Farsz:
    Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Szalotki drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać łososia, posiekany koperek i chwilę smażyć. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
  • Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
  • Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
  • 5. Bazyliowe masełko:
    Bazylię umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.
  • 6. Gotowe pierogi polać masełkiem bazyliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować