Pierogi z botwinką i koperkowo-orzechowym masełkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowe pierogi to klasyka polskiej kuchni, która ma tysiące odsłon. Moja propozycja to wiosenne, wypełnione po brzegi farszem ze świeżej i młodej botwiny, polane koperkowo-orzechowym masełkiem, które smakują obłędnie i z pewnością będą hitem każdego stołu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    2-3 łyżki oleju
    około 1 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    2 pęczki botwiny
    500g sera ricotta
    4 łyżki posiekanego koperku
    10 łyżek przyprawy w płynie
    4 łyżki soku z cytryny
    5 łyżek oleju
    pieprz

    Koperkowo- orzechowo masełko:
    100g masła
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    70g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Pierogi Buraczki

Pierogi z botwinką i koperkowo-orzechowym masełkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
  • Pierogi z botwinką i koperkowo-orzechowym masełkiem 2. Farsz:
    Botwinę umyć, buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi i liście osuszyć z wody i również drobno pokroić. Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno pokrojone buraczki i smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać łodygi, liście, koper i ponownie smażyć aż łodygi zmiękną. Następnie dodać przyprawę w płynie, sok z cytryny, pieprz, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać ser ricotta i całość ponownie wymieszać.
  • 3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz botwinkowy i zlepić pierogi.
  • 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
  • 5. Koperkowo- orzechowe masełko:
    Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby masełko nabrało aromatu.
  • 6. Gotowe pierogi z farszem botwinkowym podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować