Pierogi z botwinką i koperkowo-orzechowym masełkiem

  • wyświetlono: 51 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Domowe pierogi to klasyka polskiej kuchni, która ma tysiące odsłon. Moja propozycja to wiosenne, wypełnione po brzegi farszem ze świeżej i młodej botwiny, polane koperkowo-orzechowym masełkiem, które smakują obłędnie i z pewnością będą hitem każdego stołu.

Ewelina Marcin
  • 24 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
500g mąki
2-3 łyżki oleju
około 1 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Farsz:
2 pęczki botwiny
500g sera ricotta
4 łyżki posiekanego koperku
10 łyżek przyprawy w płynie
4 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju
pieprz

Koperkowo- orzechowo masełko:
100g masła
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
70g orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z botwinką i koperkowo-orzechowym masełkiem

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
  • Pierogi z botwinką i koperkowo-orzechowym masełkiem2. Farsz:
    Botwinę umyć, buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi i liście osuszyć z wody i również drobno pokroić. Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno pokrojone buraczki i smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać łodygi, liście, koper i ponownie smażyć aż łodygi zmiękną. Następnie dodać przyprawę w płynie, sok z cytryny, pieprz, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać ser ricotta i całość ponownie wymieszać.
  • 3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz botwinkowy i zlepić pierogi.
  • 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
  • 5. Koperkowo- orzechowe masełko:
    Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby masełko nabrało aromatu.
  • 6. Gotowe pierogi z farszem botwinkowym podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiburaczkiobiadsmaczneszybkiebotwinkaciekawetaniepierogi z burakamipierogi z botwinką

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z botwinką

Dodane przez: joanna30

Pierogi z botwinką

Pierożki te jadłam kiedyś u mojej...

pierogi

Dodane przez: dusiowa

Pierogi z botwinką i fetą

wiosenne pierożki

image-20fmoy0

Dodane przez: malesia3

Pierogi z botwinką i dorszem

Pyszna propozycja dla wielbicieli...

image-1nwq8cg

Dodane przez: monika016

Pierogi z botwinką

Uwielbiam sezonowe produkty a botwinka...

Pierogi z botwinką

Dodane przez: Stare Gary

Pierogi z botwinką

Botwinka sprawdza się w wielu przepisach....

Pierogi z botwinką i fetą w sosie koperkowym

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi z botwinką i fetą w sosie koperkowym

Botwinka i feta tworzą naprawdę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE