Ravioli z łososiem i koperkowo-orzechowym masełkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Potrawa kuchni włoskiej w mojej odsłonie. Ravioli wypełnione po brzegi farszem z delikatnym łososiem i polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i szybko znikają z talerzy domowników. Naprawdę warto poświęcić troszkę więcej czasu aby przygotować to pyszne danie, a uśmiech i zadowolenie na twarzach rodziny wynagrodzi ten trud.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki
    3 jajka
    2 łyżki oleju
    około 2 łyżki ciepłej wody
    szczypta soli
    szczypta kurkumy
    1 rozkłócone białko do posmarowania ciasta

    Farsz:
    300g świeżego łososia
    250g sera ricotta
    2 łyżki sok z cytryny
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól
    pieprz
    olej

    Koperkowo- orzechowo masełko:
    100g masła
    1 ząbek czosnku
    1 pęczek koperku
    80g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ravioli

Ravioli z łososiem i koperkowo-orzechowym masełkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Filety z łososia umyć, osuszyć, natrzeć olejem, polać sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 - 20 minut. Po upieczeniu zdjąć skórę z łososia, a mięso przełożyć do miski i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie łososia rozgnieść widelcem, dodać ser, koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, kurkumy i rozkłócone jajka. Ciasto zagnieść aż do połączenia składników następnie wlać letnią wodę, oliwę, cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
  • 3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2mm (podsypać mąką). Na każdej połowie rozwałkowanego ciasta nałożyć łyżką farsz w odległości 4-5cm, posmarować rozkłóconym białkiem i złożyć płat ciasta na pół. Docisnąć dłonią, wycisnąć nadmiar powietrza, a następnie wyciąć specjalnym wykrawaczem lub radełkiem ravioli.
  • 4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać ravioli i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
  • 5. Koperkowo- orzechowe masełko:
    Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.
  • 6. Gotowe ravioli podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować