Pierogi z suszonymi grzybami

4.47 (178 ocen)

  • 13 godz.

Pierogi z grzybami obowiązkowo królują na moim wigilijnym stole. Moja rodzina je uwielbiam.

  • 13 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki maki pszennej
    3/4 szklanki wrzącej wody
    3 łyżki oliwy
    1/3 łyżeczki soli

    farsz:
    dwie garście suszonych podgrzybków
    2 cebule
    sól, pieprz

    pozostałe:
    10 dkg kurek mrożonych
    masło klarowane
Wystaw ocenę:

4.47 (178 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą wodą do garnka i gotuję godzinę do miękkości grzybów. Odcedzam z wody i drobno kroję nożem. Cebule tez drobno kroję,przesmażam na maśle, dodaję grzyby, chwile razem przesmażam, doprawiam solą, pieprzem.

    Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, wlewam wodę i całość mieszam widelcem. Odstawiam aż ciasto ostygnie. Wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne. Rozwałkowuje je na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam na foremce do pierogów, dodaję farsz i sklejam.Pierogi gotuję we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy. Nie będą się sklejać. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kurki podsmażam na maśle, doprawiam sola, pieprzem posypuję nimi pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować