Pierogi z kapustą wigilijną

5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogi z kapustą wigilijną to bardzo smaczne danie na dni postne czy też na wieczór wigilijny.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka gorącego mleka lub wody
    3 łyżki stopionego masła lub oleju
    2 szczypty soli
    opcjonalnie 1-2 żółtka, od białek ciasto twardnieje
    Składniki farszu:
    0,5 litrowy słoik kapusty wigilijnej
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą wigilijną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kapustą wigilijną 1. Farsz z kapusty dokładnie osączyć i posiekać drobniej lub zemleć, ja posiekałam. Składniki na ciasto wymieszać widelcem a potem zagnieść plastyczne ciasto. Ciasto przykryć ogrzaną miską i odstawić na 30 minut. Następnie rozwałkować i kubkiem wycinać kółka.
    Następnie nakładać porcje farszu, zlepiać i układać na tacy oprószonej mąką.

    Zagotować wodę z dodatkiem oleju i soli. Na wrzącą wodę wkładać partiami pierogi i gotować od chwili wypłynięcia około 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.

    Porada:
    Jeżeli nie wszystkie ugotowane pierogi zostaną zjedzone, pozostałe przy pomocy pędzelka posmaruj cieniutko olejem i rozłóż na tacce, również lekko posmarowanej olejem, wstaw do zamrażarki, potem przełóż je do jednej lub kilku torebek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować