Pierogi z kapustą wigilijną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz z kapusty dokładnie osączyć i posiekać drobniej lub zemleć, ja posiekałam. Składniki na ciasto wymieszać widelcem a potem zagnieść plastyczne ciasto. Ciasto przykryć ogrzaną miską i odstawić na 30 minut. Następnie rozwałkować i kubkiem wycinać kółka.
Następnie nakładać porcje farszu, zlepiać i układać na tacy oprószonej mąką.
Zagotować wodę z dodatkiem oleju i soli. Na wrzącą wodę wkładać partiami pierogi i gotować od chwili wypłynięcia około 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.
Porada:
Jeżeli nie wszystkie ugotowane pierogi zostaną zjedzone, pozostałe przy pomocy pędzelka posmaruj cieniutko olejem i rozłóż na tacce, również lekko posmarowanej olejem, wstaw do zamrażarki, potem przełóż je do jednej lub kilku torebek.
Komentarze