Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

  • wyświetlono: 1947 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Wersja bardziej świąteczna,weekend spędziłam przy tych właśnie pierożkach,ale szuflada zamrażarki jest zapełniona,starczy na Święta i Sylwka też ;-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 25 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

25 szt.

Ciasto:

3 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
pół szkl.śmietany kwaśnej 18 %
50 g świeżych drożdży
pół kostki masła lub margaryny (125 g)
2 jajka

Farsz:

1 kg kapusty kiszonej
2 duże marchewki
500 g pieczarek
2 cebule
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
olej do smażenia

Dodatkowo:

rozbełtane jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
sezam lub czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

  • Pierogi.1. Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać),wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą
  • Pierogi.2. wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min.do 1 godz.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie lub do brytfanny.
  • Pierogi.3. zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na cienkie plasterki pieczarki,
  • Pierogi.4. smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę,całość dokładnie wymieszać.
    Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
    Na koniec doprawić,solą i pieprzem do smaku.
    Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

    Mąkę przesiać do miski,wsypać cukier i sól,wymieszać,wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło lub margarynę,wbić jajka,oraz wlać wymieszaną z pokruszonymi drożdżami śmietanę,
  • Pierogi.5. całość wyrobić ręką lub mikserem,na jednolite ciasto odchodzące od misy miksera i od ręki.
  • Pierogi.6. Gotowe ciasto przełożyć na folie spożywczą,zawinąć i wrzucić do lodówki na 1 godz.przez ten czas podrośnie.
  • Pierogi.7. Po godz.wyjąć ciasto z lodówki,podzielić na pół i rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,lub macie silikonowej,najlepiej rozwałkować na grubość 2-4 mm(musicie wyczuć waszą grubość),wyciąć kubkiem krążki,u mnie średnicy 10 cm,
  • Pierogi.8. każdy krążek jeszcze raz delikatnie rozwałkować góra-dół i na boki,nałożyć sporą łyżkę farszu i zlepić górę palcami.
  • Pierogi.9. Gotowe pierożki odkładać na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i przygotować kolejną turę pierogów na drugą blaszkę,w między czasie włączyć piekarnik,ustawić temp.na 180 C,posmarować pierogi rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką,
  • Pierogi.10. wstawić pierwszą blaszkę do piekarnika,piec ok.20 min.do zrumienienia.

Porady

Z tego ciasta można przygotować np.paszteciki wigilijne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkipierogiWigiliagrzybyświętakolacjatradycjaBożeNarodzeniekapustakiszonapierogipieczonepierogizkapustąigrzybami

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi

Dodane przez: Bożena Z.

Domowe pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Smaczne i sycace!!! Domowe pierogi...

pierogi

Dodane przez: Babcia Tereska

PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I ZIEMNIAKAMI

Pierogi nie tylko na Wigilię.

image-1q3waiq

Dodane przez: xamelka1

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez...

Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglaną

Takie pierogi są niezwykle pyszne...

Pierogi z kapustą kiszoną

Dodane przez: benka

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

Jest to przepis mojej babci,farsz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE