Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

4.46 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wersja bardziej świąteczna,weekend spędziłam przy tych właśnie pierożkach,ale szuflada zamrażarki jest zapełniona,starczy na Święta i Sylwka też ;-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 szt.

    Ciasto:

    3 szkl.mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    pół szkl.śmietany kwaśnej 18 %
    50 g świeżych drożdży
    pół kostki masła lub margaryny (125 g)
    2 jajka

    Farsz:

    1 kg kapusty kiszonej
    2 duże marchewki
    500 g pieczarek
    2 cebule
    sól i pieprz do smaku
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    olej do smażenia

    Dodatkowo:

    rozbełtane jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
    sezam lub czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (195 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi. 1. Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać),wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą
  • Pierogi. 2. wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min.do 1 godz.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie lub do brytfanny.
  • Pierogi. 3. zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na cienkie plasterki pieczarki,
  • Pierogi. 4. smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę,całość dokładnie wymieszać.
    Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
    Na koniec doprawić,solą i pieprzem do smaku.
    Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

    Mąkę przesiać do miski,wsypać cukier i sól,wymieszać,wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło lub margarynę,wbić jajka,oraz wlać wymieszaną z pokruszonymi drożdżami śmietanę,
  • Pierogi. 5. całość wyrobić ręką lub mikserem,na jednolite ciasto odchodzące od misy miksera i od ręki.
  • Pierogi. 6. Gotowe ciasto przełożyć na folie spożywczą,zawinąć i wrzucić do lodówki na 1 godz.przez ten czas podrośnie.
  • Pierogi. 7. Po godz.wyjąć ciasto z lodówki,podzielić na pół i rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,lub macie silikonowej,najlepiej rozwałkować na grubość 2-4 mm(musicie wyczuć waszą grubość),wyciąć kubkiem krążki,u mnie średnicy 10 cm,
  • Pierogi. 8. każdy krążek jeszcze raz delikatnie rozwałkować góra-dół i na boki,nałożyć sporą łyżkę farszu i zlepić górę palcami.
  • Pierogi. 9. Gotowe pierożki odkładać na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i przygotować kolejną turę pierogów na drugą blaszkę,w między czasie włączyć piekarnik,ustawić temp.na 180 C,posmarować pierogi rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką,
  • Pierogi. 10. wstawić pierwszą blaszkę do piekarnika,piec ok.20 min.do zrumienienia.

Porady

Z tego ciasta można przygotować np.paszteciki wigilijne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować