REKLAMA

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

wyświetlono: 50698 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybkami.

opublikowany: 20.12.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki
    1 jajko
    1/2 szklanki CIEPŁEJ wody
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Farsz:

    500g kapusty kiszonej
    50 g grzybów suszonych
    1 cebule
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól,pieprz,papryka słodka
    olej
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą,jajkiem i olejem. Następnie dolewać powoli ciepłej wody. I wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.Wyrobione ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 20 min.


    Grzybki namoczyć w wodzie na noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości.
    Kapustę opłukać,odcisnąć i pokroić. Wrzucić do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gotować do miękkości. Przyprawić. Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na odrobinie oleju i dodać do kapusty.
    Grzybki pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Wymieszać.

    Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Na każde koło nakładać farsz i zlepiać.
    Pierogi gotować w osolonej wodzie , 5 minut od wypłynięcia.

    Najlepiej smakują odsmażane.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE