Pierogi ze świeżych grzybów z kiszoną kapustą

4.44 (227 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Połączenie kwaśnej, kiszonej kapusty ze świeżymi grzybami leśnymi to strzał w 10. Do tego delikatne ciasto i hit czyli pierogi gotowy, polecam

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki wrzątku
    2 łyżki masła
    Szczypta soli
    Farsz:
    1 kg grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki i kozaki)
    500 gram kiszonej kapusty
    1 łyżka masła
    1 cebula
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.44 (227 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi ze świeżych grzybów z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz : Kapustę próbujemy jeśli jest bardzo kwaśna przelewamy ją na sitku zimną wodą i odciskamy – przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy około 1 godziny (lud do miękkości kapusty). W połowie gotowania próbuje ponownie kapustę, jeśli nadal jest dla nas zbyt kwaśna jeszcze raz przelewamy ją wodą na sitku i odciskamy – gotujemy ponownie. Ugotowaną kapustę – zostawiamy do przestygnięcia. Kapustę wyciskamy w rękach z nadmiaru wody.

    Grzyby oczyszczamy kroimy na kawałki zalewamy woda i gotujemy 30 minut. Odcedzamy zostawiamy do przestygnięcia.

    Wyciśniętą i przestudzoną kapustę wraz z ugotowanymi grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

    Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej przepuszczone przez maszynkę kapustę i grzyby. Wszystko razem mieszamy (jeśli jest dużo wody odparowujemy ją, jeśli nie wyłączamy i doprawiamy farsz do samu solą i pieprzem.

    Ciasto: do miski przesiewamy mąkę. Do wrzątku dodajemy masło – mieszamy aż do rozpuszczenia. Po środku mąki robimy wgłębienie i wlewamy w nie wodę z rozpuszczonym masłem dodajemy sól i za pomocą widelca lub drewnianej łyżki łączymy ze sobą składniki ciasta. Kiedy składniki się połączą ostrożnie (ciasto jest gorące! )przenosimy ciasto na blat podsypany mąką. Delikatnie zagniatamy ciasto (jeśli zbyt mocno klei się do rąk dodajemy więcej mąki). Zagniecione, elastyczne ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut, aby odpoczęło.

    Po tym czasie rozwałkowujemy je na blacie podsypanym mąką, za pomocą szklanki wycinamy krążki. Na środku każdego nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

    Pierogi gotujemy 4 minuty w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliw lub oleju. Ugotowane pierogi odsączamy z nadmiaru wody, okraszamy np., cebulką ze skwarkami i serwujemy :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Cebula Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować