Pierogi z kapustą i grzybami

  • wyświetlono: 1541 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Danie doskonałe na wigilijną kolację.

portret

Składniki

farsz:
750 g kapusty kiszonej
100 g grzybów suszonych
1 duża cebula (150 g)
2 łyżki oleju
sól
pieprz

ciasto:
600 g mąki pszennej
1 małe jajko
1 łyżka oleju
1,5 płaskiej łyżeczki soli
150 ml mleka
150 ml wrzącej wody
mała szczypta suszonych drożdży

dodatkowo:
mąka do podsypywania
sól
2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 1. Grzyby płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę, następnie gotujemy w tej samej wodzie 30 minut. Studzimy, wyjmujemy grzyby i odciskamy z wody, wywar zachowujemy.
  • 2. Kapustę płuczemy, zalewamy wywarem z gotowania grzybów i gotujemy do miękkości. Studzimy, odcedzamy i dokładnie odciskamy. Kapustę i grzyby mielimy w maszynce do mięsa.
  • 3. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na złoto na 2 łyżkach oleju. Dodajemy do zmielonej kapusty z grzybami. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Mąkę mieszamy z suszonymi drożdżami i solą, dodajemy 1 łyżkę oleju, roztrzepane jajko oraz wrzątek wymieszany z mlekiem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 30 minut, następnie wałkujemy placki, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi.
  • 5. Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką.

Porady

Jeśli farsz jest zbyt rzadki można go zagęścić niewielką ilością bułki tartej.
Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę pierogi ugotowane i wystudzone.
Tackę jednorazową wykładam folią spożywczą, której nie odcinam od rolki. Na folii układam pierogi jeden obok drugiego pojedynczą warstwą, przykrywam je folią i układam kolejną warstwę, potem niekiedy jeszcze trzecią. Całość owijam dokładnie folią. I do zamrażalnika. Pierogi po rozmrożeniu wrzucam na wrzątek i zagotowuję.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogisezonowe_przysmakiszkola_babcikapusta kiszonaWigiliaświętaboże narodzeniekuchnia wegetariańskagrzyby suszonedanie wigilijnekolacja wigilijna

Komentarze

Podobne przepisy


Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: alaaa

Pierogi z kapustą i grzybami

Dzisiaj proponuję pierogi z farszem...

Pierogi z kapustą i grzybami.

Dodane przez: anna55

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi często goszczą na...

pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: agus11013

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Kto z nas nie lubi pierożków :)

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: Paulina1507

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to...

pierogi

Dodane przez: lubieplacki

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis dostałam od babci, pierogi...

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pierogi z kapustą i grzybami

W moim domu pierogi z kapustą i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE