Pierogi z kapustą i grzybami

4.99 (147 ocen)

Pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Danie doskonałe na wigilijną kolację.

Składniki:

  • farsz:
    750 g kapusty kiszonej
    100 g grzybów suszonych
    1 duża cebula (150 g)
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz

    ciasto:
    600 g mąki pszennej
    1 małe jajko
    1 łyżka oleju
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
    150 ml mleka
    150 ml wrzącej wody
    mała szczypta suszonych drożdży

    dodatkowo:
    mąka do podsypywania
    sól
    2-3 łyżki oleju

Wystaw ocenę:

4.99 (147 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę, następnie gotujemy w tej samej wodzie 30 minut. Studzimy, wyjmujemy grzyby i odciskamy z wody, wywar zachowujemy.
  • 2. Kapustę płuczemy, zalewamy wywarem z gotowania grzybów i gotujemy do miękkości. Studzimy, odcedzamy i dokładnie odciskamy. Kapustę i grzyby mielimy w maszynce do mięsa.
  • 3. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na złoto na 2 łyżkach oleju. Dodajemy do zmielonej kapusty z grzybami. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Mąkę mieszamy z suszonymi drożdżami i solą, dodajemy 1 łyżkę oleju, roztrzepane jajko oraz wrzątek wymieszany z mlekiem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 30 minut, następnie wałkujemy placki, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi.
  • 5. Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką.

Porady

Jeśli farsz jest zbyt rzadki można go zagęścić niewielką ilością bułki tartej. Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę pierogi ugotowane i wystudzone. Tackę jednorazową wykładam folią spożywczą, której nie odcinam od rolki. Na folii układam pierogi jeden obok drugiego pojedynczą warstwą, przykrywam je folią i układam kolejną warstwę, potem niekiedy jeszcze trzecią. Całość owijam dokładnie folią. I do zamrażalnika. Pierogi po rozmrożeniu wrzucam na wrzątek i zagotowuję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować