Pierogi z kapustą i pieczarkami

4.17 (24 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogi z kapustą i pieczarkami

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    1 kg pieczarek,
    2 cebule,
    0.5 kg kapusty kiszonej,
    1 łyżeczka soli,
    2-3 łyżki masła,
    2 liście laurowe,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    1/4 łyżeczki pieprzu świeżomielonego

    Ciasto:
    4 szklanki mąki,
    2 szklanki gorącej wody,
    Szczypta soli,
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.17 (24 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę odcisnąć z wody i posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć kilka minut, a gdy puszczą sok dodać kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Dusić 20-30 minut, aż woda odparuje. Farsz ostudzić i wyjąć z niego liście laurowe i ziele angielskie.

    Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę i sól, a nastepnie dodać wodę i olej. Całość wyrobić ręcznie lub robotem na elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 min.

    Ciasto rozwałkować na cienki placek, powycinać kółka, nałożyć po łyżeczce farszu i ulepić pierogi. Pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Zamieszać i po wypłynięciu gotować około 3 minuty.
    Podawać polane palonym masłem.

Porady

Farsz przygotowuję dzień wcześniej i chłodzę go w lodówce, dzięki czemu jest bardziej "zbity" i lepiej się go nakłada.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować