Pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę odcisnąć z wody i posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć kilka minut, a gdy puszczą sok dodać kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Dusić 20-30 minut, aż woda odparuje. Farsz ostudzić i wyjąć z niego liście laurowe i ziele angielskie.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę i sól, a nastepnie dodać wodę i olej. Całość wyrobić ręcznie lub robotem na elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 min.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, powycinać kółka, nałożyć po łyżeczce farszu i ulepić pierogi. Pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Zamieszać i po wypłynięciu gotować około 3 minuty.
Podawać polane palonym masłem.
Porady
Farsz przygotowuję dzień wcześniej i chłodzę go w lodówce, dzięki czemu jest bardziej "zbity" i lepiej się go nakłada.
Komentarze