Bardzo smaczne danie. Karkówkę podałam z ziemniakami, sałatką ogórkową szwedzką i zielonym piwkiem.
2 godz.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg (7 plastrów) karkówki
jarzynka lub sól
pieprz kolorowy z młynka
czubryca czerwona
papryka wędzona w proszku
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
25 dag pieczarek
1 papryka czerwona
1 słoik ( 500 gram) sosu meksykańskiego z dobrej firmy
2 czubate łyżki keczupu pikantnego
2 średnie listki laurowe
3 kuleczki ziela angielskiego
do smażenia:
smalec
lub tak, jak u mnie:
2 łyżki masła czosnkowo pietruszkowego
2 łyżki oleju
Karkówka zapiekana w sosie meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry karkówki oprószyć jarzynką, pieprzem, czubrycą czerwoną i papryką wędzoną, odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie obsmażyć na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Cebule, czosnek i grzyby pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, podsmażyć 3-4 minuty na rozgrzanym maśle z olejem. Doprawić jarzynką i pieprzem. Wyłożyć na mięso. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Całość zalać sosem meksykańskim połączonym z keczupem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny, trzeba sprawdzać, aby mięso się nie rozpadło.
2.Podać np z ziemniaczkami i piwkiem zielonym.
Porady
Przepis na zielone piwko jest tu https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zielone-piwko-2
Komentarze