Piernik staropolski dojrzewający

4.99 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lepszego piernika od tego nigdy nie jadłam. Piekę go na podstawie oryginalnego przepisu autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka tortowa – 1 kg
    miód lipowy – 1/2 kg
    jajka – 3 szt.
    masło – 250 g
    cukier – 300 g
    przyprawa do piernika – 80 g
    soda oczyszczona – 3 płaskie łyżeczki
    zimne mleko – 1/2 szk.
    sól – 1/4 łyżeczki

    DO PRZEŁOŻENIA:
    gęste powidła śliwkowe

    DO DEKORACJI:
    polewa czekoladowa
    blanszowane migdały w słupkach
Wystaw ocenę:

4.99 (171 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik staropolski dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik staropolski dojrzewający 1. CIASTO: masło roztopić w rondelku, dodać miód i cukier. Podgrzewać, aż się roztopią, odstawić do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i solą. Dodać roztrzepane jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku. Ciasto starannie wyrobić. Przełożyć do kamionkowej lub szklanej misy, nakryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Ciasto piec tydzień przed świętami.
  • 2. PIECZENIE CIASTA: przed pieczeniem ciasto zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, aby się ociepliło, będzie je łatwiej rozwałkować. Podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na grubość 5 mm. Przełożyć do blaszki o wymiarach 26x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone ciasto studzić na kratce kuchennej. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
  • 3. Upieczone i wystudzone placki piernika posmarować powidłami śliwkowymi, zawinąć w arkusz papieru do pieczenia i delikatnie obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Na dzień przed Wigilią ciasto polać polewą czekoladową i udekorować blanszowanymi migdałami w słupkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować