Lepszego piernika od tego nigdy nie jadłam. Piekę go na podstawie oryginalnego przepisu autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”.
Składniki:
CIASTO:
mąka tortowa – 1 kg
miód lipowy – 1/2 kg
jajka – 3 szt.
masło – 250 g
cukier – 300 g
przyprawa do piernika – 80 g
soda oczyszczona – 3 płaskie łyżeczki
zimne mleko – 1/2 szk.
sól – 1/4 łyżeczki
DO PRZEŁOŻENIA:
gęste powidła śliwkowe
DO DEKORACJI:
polewa czekoladowa
blanszowane migdały w słupkach
Piernik staropolski dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: masło roztopić w rondelku, dodać miód i cukier. Podgrzewać, aż się roztopią, odstawić do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i solą. Dodać roztrzepane jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku. Ciasto starannie wyrobić. Przełożyć do kamionkowej lub szklanej misy, nakryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Ciasto piec tydzień przed świętami.
2.PIECZENIE CIASTA: przed pieczeniem ciasto zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, aby się ociepliło, będzie je łatwiej rozwałkować. Podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na grubość 5 mm. Przełożyć do blaszki o wymiarach 26x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone ciasto studzić na kratce kuchennej. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
3.Upieczone i wystudzone placki piernika posmarować powidłami śliwkowymi, zawinąć w arkusz papieru do pieczenia i delikatnie obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Na dzień przed Wigilią ciasto polać polewą czekoladową i udekorować blanszowanymi migdałami w słupkach.
Komentarze