Piernik staropolski dojrzewający

  • wyświetlono: 3524 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Lepszego piernika od tego nigdy nie jadłam. Piekę go na podstawie oryginalnego przepisu autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”.

anemon

Składniki

CIASTO:
mąka tortowa – 1 kg
miód lipowy – 1/2 kg
jajka – 3 szt.
masło – 250 g
cukier – 300 g
przyprawa do piernika – 80 g
soda oczyszczona – 3 płaskie łyżeczki
zimne mleko – 1/2 szk.
sól – 1/4 łyżeczki

DO PRZEŁOŻENIA:
gęste powidła śliwkowe

DO DEKORACJI:
polewa czekoladowa
blanszowane migdały w słupkach

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski dojrzewający

  • Piernik staropolski dojrzewający1. CIASTO: masło roztopić w rondelku, dodać miód i cukier. Podgrzewać, aż się roztopią, odstawić do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i solą. Dodać roztrzepane jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku. Ciasto starannie wyrobić. Przełożyć do kamionkowej lub szklanej misy, nakryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Ciasto piec tydzień przed świętami.
  • 2. PIECZENIE CIASTA: przed pieczeniem ciasto zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, aby się ociepliło, będzie je łatwiej rozwałkować. Podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na grubość 5 mm. Przełożyć do blaszki o wymiarach 26x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone ciasto studzić na kratce kuchennej. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
  • 3. Upieczone i wystudzone placki piernika posmarować powidłami śliwkowymi, zawinąć w arkusz papieru do pieczenia i delikatnie obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Na dzień przed Wigilią ciasto polać polewą czekoladową i udekorować blanszowanymi migdałami w słupkach.
KHWS_2-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylapiernikWigiliaboże narodzeniekuchnia polskatradycyjna kuchniastaropolska kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Piernik staropolski

Grudzień... wszyscy wiedzą, czym...

Staropolski piernik na miodzie

Dodane przez: elwira696

Staropolski piernik na miodzie

Bardzo lubię piernik przygotowywany...

image-1gmtsxf

Dodane przez: akrobatka22

Piernik staropolski

Prawdziwy, długodojrzewający piernik...

Piernik długo-dojrzewający

Dodane przez: AnetaJ

Piernik długo-dojrzewający

Przepis ten gości w mojej rodzinie...

Piernik dojrzewający po upieczeniu

Dodane przez: Netka

Piernik dojrzewający po upieczeniu

Pyszny, pięknie pachnący Świętami...

piernik

Dodane przez: Henryka

Piernik dojrzewający

Piernik pochodzi z bloga Przy Kuchennym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE