REKLAMA

Piernik staropolski dojrzewający

wyświetlono: 3736 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 1

Lepszego piernika od tego nigdy nie jadłam. Piekę go na podstawie oryginalnego przepisu autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”.

opublikowany: 17.10.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka tortowa – 1 kg
    miód lipowy – 1/2 kg
    jajka – 3 szt.
    masło – 250 g
    cukier – 300 g
    przyprawa do piernika – 80 g
    soda oczyszczona – 3 płaskie łyżeczki
    zimne mleko – 1/2 szk.
    sól – 1/4 łyżeczki

    DO PRZEŁOŻENIA:
    gęste powidła śliwkowe

    DO DEKORACJI:
    polewa czekoladowa
    blanszowane migdały w słupkach
Ocena:

(średnia 5 z 169 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Piernik staropolski dojrzewający 1. CIASTO: masło roztopić w rondelku, dodać miód i cukier. Podgrzewać, aż się roztopią, odstawić do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i solą. Dodać roztrzepane jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku. Ciasto starannie wyrobić. Przełożyć do kamionkowej lub szklanej misy, nakryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Ciasto piec tydzień przed świętami.
  • 2. PIECZENIE CIASTA: przed pieczeniem ciasto zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, aby się ociepliło, będzie je łatwiej rozwałkować. Podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na grubość 5 mm. Przełożyć do blaszki o wymiarach 26x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone ciasto studzić na kratce kuchennej. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
  • 3. Upieczone i wystudzone placki piernika posmarować powidłami śliwkowymi, zawinąć w arkusz papieru do pieczenia i delikatnie obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Na dzień przed Wigilią ciasto polać polewą czekoladową i udekorować blanszowanymi migdałami w słupkach.

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Amelka101 Amelka101

Piernik staropolski dojrzewający

Tradycyjny wypiek świąteczny w moim domu.

kategoria: Ciasta piernik pierniczki Ciasto opublikowany: 04.11.2017 | wyświetlono: 1054 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Staropolski Piernik Dojrzewający

Czas już pomyśleć o Bożym Narodzeniu :-)i o tradycyjnym staropolskim pierniku.

kategoria: Ciasta piernik powidła opublikowany: 08.11.2017 | wyświetlono: 1089 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE