REKLAMA

Staropolski piernik dojrzewający

wyświetlono: 4987 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 2

Ciasto najlepiej przygotować do połowy listopada a pieczemy kilka dni przed Wigilią,rozpływa się w ustach, lepszego piernika nie jadłam. Ciasto zawsze zagniatam po Wszystkich Świętych, ale znam osoby, które robią to jeszcze wcześniej.

opublikowany: 03.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 blaty na blaszkę 25x36( może być ciut większa )
    500 ml miodu
    1 szkl cukru
    250 g masła
    1 kg mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 szkl. mleka
    0,5 łyżeczki soli
    2 torebki przyprawy korzennej do piernika po 40 g

    Dodatkowo:

    2 słoiki powideł śliwkowych
    2 czekolady gorzkie po 100 g

    Polewa z połyskiem:

    0,5 kostki masła lub margaryny
    0,5 szkl. cukru pudru
    3-4 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    2-3 łyżki wrzątku
Ocena:

(średnia 5 z 191 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Piernik. 1. Miód, cukier i masło podgrzewamy na małym palniku do wrzenia,do całkowitego rozpuszczenia cukru,następnie odstawiamy do wystudzenia.
  • Piernik. 2. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę,sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i najważniejsze przyprawę do piernika ;-)
  • Piernik. 3. Ciasto wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników i przekładamy do szklanego naczynia,emaliowanego garnka lub kamionkowego.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce u mnie będzie w lodówce 5-6 tyg.
    Ciasto po wyrobieniu będzie luźne i lejące ,nie przejmujcie się tym po leżakowaniu w lodówce ściągnie tak,że będzie można je wałkować.
    Piernik pieczemy na ok.tydz.przed świętami.
    Dobrze jest wyjąć ciasto z lodówki na kilka godz.przed pieczeniem,żeby się ogrzało do temp.pokojowej.
    Ciasto dzielimy na 3 równe części,
  • Piernik. 4. Przygotowujemy sobie 3 takie same blaszki u mnie 25x36 cm,wykładamy papierem do pieczenia.
    Każdą z 3 części naszego piernika rozwałkować na grubość ok.5 mm,wyłożyć do blaszki na papier i wyrównać brzegi.
    Piec w temp.170 C przez 15-20 min.uwaga piernik mocno rośnie, można powiedzieć, że podwaja swoją objętość,czynność powtarzamy aż upieczemy 3 blaty piernika, upieczone blaty pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Piernik. 5. Na kilka dni przed świętami przekładamy nasz piernik, postanowiłam zrobić nadzienie czeko-śliwka,powidła podgrzewamy(w tym roku kupne,a w następnym będą już swojskie ), czekoladę rozpuszczamy na parze, wrzucamy do miseczki i stawiamy na małym rondelku z ciepłą wodą,tak aby miska się nie stykała z wodą,najlepiej przykryć miseczkę dekielkiem,szybciej czekolada się roztopi.
    Roztopioną czekoladę wymieszać z powidłami i posmarować nasze blaty
  • Piernik. 6. U mnie 3 więc podzieliłam na pół masę do przełożenia, następnie piernik przykryć papierem do pieczenia i przyłożyć na górę np. ciężką książkę.
    Po upływie 3, 4 dni piernik przekroić na mniejsze paski i polać polewą czekoladową.

    Żelatynę zalewamy wrzątkiem, masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień, gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia, następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatynę i mieszamy energicznie, pozostawiamy chwilę do przestygnięcia, następnie smarujemy górę piernika, jest to polewa idealna pięknie lśni, nie kruszy się przy krojeniu.
    Lepszego piernika nie jadłam, rozpływa się w ustach.

Porady

Polecam użyć swojskie powidła do przełożenia,smaczny również jest przełożony masą grysikową jedna warstwa a druga czeko-śliwka.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Staropolski piernik dojrzewający Dodane przez: JOANNA 55a
Staropolski piernik dojrzewający Dodane przez: JOANNA 55a
Staropolski piernik dojrzewajácy Dodane przez: JOANNA 55a
Staropolski piernik dojrzewający wg Słodko Słodka Dodane przez: rena123


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Amelka101 Amelka101

Piernik staropolski dojrzewający

Tradycyjny wypiek świąteczny w moim domu.

kategoria: Ciasta piernik pierniczki Ciasto opublikowany: 04.11.2017 | wyświetlono: 1056 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Staropolski Piernik Dojrzewający

Czas już pomyśleć o Bożym Narodzeniu :-)i o tradycyjnym staropolskim pierniku.

kategoria: Ciasta piernik powidła opublikowany: 08.11.2017 | wyświetlono: 1095 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE