Staropolski piernik dojrzewający

  • wyświetlono: 4658 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 2

Ciasto najlepiej przygotować do połowy listopada a pieczemy kilka dni przed Wigilią,rozpływa się w ustach, lepszego piernika nie jadłam. Ciasto zawsze zagniatam po Wszystkich Świętych, ale znam osoby, które robią to jeszcze wcześniej.

Zdjęcie do publikacji.
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

3 blaty na blaszkę 25x36( może być ciut większa )
500 ml miodu
1 szkl cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl. mleka
0,5 łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika po 40 g

Dodatkowo:

2 słoiki powideł śliwkowych
2 czekolady gorzkie po 100 g

Polewa z połyskiem:

0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szkl. cukru pudru
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Staropolski piernik dojrzewający

  • Piernik.1. Miód, cukier i masło podgrzewamy na małym palniku do wrzenia,do całkowitego rozpuszczenia cukru,następnie odstawiamy do wystudzenia.
  • Piernik.2. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę,sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i najważniejsze przyprawę do piernika ;-)
  • Piernik.3. Ciasto wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników i przekładamy do szklanego naczynia,emaliowanego garnka lub kamionkowego.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce u mnie będzie w lodówce 5-6 tyg.
    Ciasto po wyrobieniu będzie luźne i lejące ,nie przejmujcie się tym po leżakowaniu w lodówce ściągnie tak,że będzie można je wałkować.
    Piernik pieczemy na ok.tydz.przed świętami.
    Dobrze jest wyjąć ciasto z lodówki na kilka godz.przed pieczeniem,żeby się ogrzało do temp.pokojowej.
    Ciasto dzielimy na 3 równe części,
  • Piernik.4. Przygotowujemy sobie 3 takie same blaszki u mnie 25x36 cm,wykładamy papierem do pieczenia.
    Każdą z 3 części naszego piernika rozwałkować na grubość ok.5 mm,wyłożyć do blaszki na papier i wyrównać brzegi.
    Piec w temp.170 C przez 15-20 min.uwaga piernik mocno rośnie, można powiedzieć, że podwaja swoją objętość,czynność powtarzamy aż upieczemy 3 blaty piernika, upieczone blaty pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Piernik.5. Na kilka dni przed świętami przekładamy nasz piernik, postanowiłam zrobić nadzienie czeko-śliwka,powidła podgrzewamy(w tym roku kupne,a w następnym będą już swojskie ), czekoladę rozpuszczamy na parze, wrzucamy do miseczki i stawiamy na małym rondelku z ciepłą wodą,tak aby miska się nie stykała z wodą,najlepiej przykryć miseczkę dekielkiem,szybciej czekolada się roztopi.
    Roztopioną czekoladę wymieszać z powidłami i posmarować nasze blaty
  • Piernik.6. U mnie 3 więc podzieliłam na pół masę do przełożenia, następnie piernik przykryć papierem do pieczenia i przyłożyć na górę np. ciężką książkę.
    Po upływie 3, 4 dni piernik przekroić na mniejsze paski i polać polewą czekoladową.

    Żelatynę zalewamy wrzątkiem, masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień, gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia, następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatynę i mieszamy energicznie, pozostawiamy chwilę do przestygnięcia, następnie smarujemy górę piernika, jest to polewa idealna pięknie lśni, nie kruszy się przy krojeniu.
    Lepszego piernika nie jadłam, rozpływa się w ustach.

Porady

Polecam użyć swojskie powidła do przełożenia,smaczny również jest przełożony masą grysikową jedna warstwa a druga czeko-śliwka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakipowidłaczekoladapiernikciasto świątecznemiódWigiliaświętaprzyprawy korzennesłodkie_życieszkoła babciboże narodzeniekuchnia polskatradycjapiernik dojrzewającystaropolski piernik dojrzewający

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik staropolski

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Piernik staropolski

Najlepszy piernik na świecie. W...

Staropolskie pierniczki

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Staropolskie pierniczki

Przepis Babci Stefci na idealne...

piernik

Dodane przez: Ika 1961

Staropolski piernik z nadzieniem różano-śliwkowym

Mój staropolski piernik świąteczny....

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi...

Przepyszny i mięciutki piernik,...

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Ciasto na piernik staropolski

Przepis z notesu babci,który przekazała...

Piernik staropolski

Dodane przez: rzelkazag

Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

Nie może go zabraknąć na świątecznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE