REKLAMA

Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie

wyświetlono: 1407 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Prosty i szybki do zrobienia chleb z mieszanej mąki na zakwasie. Dodatek puree z pieczonej dyni sprawia, że chleb długo zachowuje świeżość, znakomicie smakuje i pięknie wygląda.

opublikowany: 11.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Trudny

Składniki:

  • mąka pszenna typ 750 - 400 g
    mąka żytnia typ 720 - 200 g
    puree z pieczonej dyni – 200 g
    aktywny zakwas żytni – 200 g
    woda – 150 g
    sól – 10 g
Ocena:

(średnia 4.5 z 184 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wymieszać z zakwasem, dodać puree z pieczonej dyni i obie mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie dodać sól i dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto składać 2 razy.

    Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka obsypanego mąką i odstawić do wyrośnięcia.

    Blaszkę umieścić w piekarniku i nagrzać go do temperatury 220°C. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć gorącą blaszkę i zdecydowanym ruchem przełożyć ciasto z koszyka na blachę. Chleb naciąć ostrym nożem. Blaszkę z ciastem szybko ponownie wstawić do piekarnika.

    Na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu i piec chleb z parą 10 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i wypuścić parę. Temperaturę obniżyć do 200°C i piec 25-30 minut. Chleb wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE