Piernik staropolski dojrzewający

  • wyświetlono: 976 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny wypiek świąteczny w moim domu.

Amelka101
  • 20 porcje
  • Średni

Składniki

1 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
120 ml mleka
500g miodu naturalnego płynnego
1 kostka masła
3 torebki przyprawy do piernika ( uwaga! wybierać przyprawę BEZ cukru,mąki ) polecam przyprawę do piernika kotanyi
1,5 łyżki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
Masa:powidła śliwkowe 900g
Polewa: 150 g mlecznej czekolady
50g masła
Opcjonalnie dekoracje(u mnie masa marcepanowa +barwniki)

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski dojrzewający

  • 1. W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy na średnim ogniu cukier,miód i przyprawy.Doprowadzamy do wrzenia a następnie studzimy.
    Pozostałe składniki wkładamy do dużej miski, robimy wgłębienie i w to wgłębienie wlewamy chłodną masę miodową. Mieszamy aż do połączenia składników. Całość może być dość "luźna" lecz jest to dobra konsystencja. Powstałą masę przekłądamy do makutry iodstawiamy przykryte ściereczką w chłodne miejsce na 6 tygodni. Pieczemy około tydzień przed świętami.
    Ciasto dzielimy na 3 równe części,każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
    Przekładamy każdą z nich w prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C.
    Wystudzone blaty przekładamy ciepłymi powidłami i dociążamy ciężkim przedmiotem minimum 24 godz.
    Przygotowujemy polewę,masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i stopniowo dokładamy do niego kostki masła. Energicznie mieszając do rozpuszczenia czekolady.Polewamy nią nasz piernik starając się pokryć wszystkie boki równą warstwą. Na koniec możemy udekorować nasze ciasto pierne ja z masy marcepanowej powycinałam foremką gwiazki i pomalowałam je barwnikiem spożywczym. Smacznego!

Porady

Z podanego przepisu wyjdą również przepyszne pierniczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastopiernikWigiliaświętaPierniczkiboże narodzenieTradycyjnywypiekstaropolskikorzennepiernik staropolskipiernik staropolski dojrzewającydojrzewającynajlepszy6tygodniowysześciotygodniowyciasto pierne

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik staropolski

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Piernik staropolski

Najlepszy piernik na świecie. W...

piernik

Dodane przez: Ika 1961

Staropolski piernik z nadzieniem różano-śliwkowym

Mój staropolski piernik świąteczny....

Staropolskie pierniczki

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Staropolskie pierniczki

Przepis Babci Stefci na idealne...

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi...

Przepyszny i mięciutki piernik,...

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Ciasto na piernik staropolski

Przepis z notesu babci,który przekazała...

Piernik staropolski

Dodane przez: rzelkazag

Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

Nie może go zabraknąć na świątecznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE