Zupa "nic"

  • wyświetlono: 4755 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zupa "nic" a jednak coś wielkiego. Pyszna zupa o wyjątkowym smaku i zapachu wanilii. Zupa nic jest lekka i aksamitna. To wyjątkowa zupa mleczna nie tylko na podwieczorek.

uuuuuunazwy-1

Składniki

Zupa nic - składniki:
600 ml mleka
3 jajka
5 łyżek cukru
1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa "nic"

  • 1. Zupa nic - przepis:
    Jajka porządnie sparz wrzątkiem.
  • 2. Białka oddziel od żółtek.
  • 3. Do białek dodaj 2 łyżki cukru i ubij całość na sztywną masę.
  • 4. Do żółtek dodaj 2 łyżki cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści.
  • 5. Do garnka wlej mleko, dodaj 1 łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilii.
  • 6. Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.
  • 7. Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po 1 minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
  • 8. Mleka odstaw z gazu, wyjmij wanilie. Cały czas mieszając widelcem wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkie żółtka. Ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając gotuj około 2 min uważając by żółtko się nie ścięło.
  • 9. Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek.

Zupa nic to rarytas, który szczególnie smakuje dzieciom. Konsystencją przypomina budyń. Zupa nic z jajek może być podawana z dodatkiem świeżych owoców albo owoców z kompotu. Zupa nic na mleku może być urozmaicona dodatkiem soku malinowego, powideł śliwkowych albo syropu wiśniowego. Zupa mleczna nic zyska głębszego i intensywniejszego smaku, gdy dodamy szczyptę soli. Wtedy słodycz nabierze wyrazistości. Jednak jeżeli chcemy poeksperymentować z różnymi smakami to można pokusić się o dodanie solonego sosu karmelowego. Elegancki smak słonego karmelu sprawi, że zupa nic może być wykorzystana na okolicznościowe przyjęcia. 

Zupa nic - przepis tradycyjny 

Zupa z mleka i ubitych białek jajek to przykład zupy deserowej. Dla wielu osób zupa nic to bardziej wykwintna zupa mleczna znana z czasów dzieciństwa. Zupa nic z chmurkami może być na koniec oprószona szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej albo zmielonego cynamonu lub kardamonu. Najlepsza zupa nic będzie wykonana na bazie tłustego mleka i świeżych jajek od kur z wolnego wybiegu. Warto też korzystać z laski wanilii z Madagaskaru, które są pełne smaku i aromatu. Ponadto posiekane listki świeżej mięty albo melisy sprawią, że zupa nic nabierze orzeźwiającego smaku. Warto skorzystać z tych niecodziennych składników! 

Porady

Zupa nic to tradycyjny posiłek, który przygotowywany był na słodkie śniadanie albo na podwieczorek. Zupa nic może być podawana z ryżem, z grzankami ze słodkiej drożdżówki. Najczęściej serwowana jest zupa nic z piankami z białek, które wyglądem przypominają chmurki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodyszkola_babcizupaśniadaniepodwieczorekkuchnia polskazupa nickuchnia staropolskazupa mlecznazupa na mlekuna śnaidaniezupa na słodkoprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa klopsowa

Dodane przez: kuchenny świat

Zupa klopsowa

Zapraszam na pyszną i sycąca zupę...

image-0jqa943

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zupa gyros

Niezwykle aromatyczna, sycąca zupa...

Zupa chińska

Dodane przez: Martyna1991

Zupa chińska

Rozgrzewająca zupa chińska z kurczakiem....

image-056nxiv

Dodane przez: wiesiołek

Zupa solianka

Zupa solianka to wspaniały pomysł...

Zupa z  soczewicy

Dodane przez: bogusia82

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupę z czerwonej soczewicy robiłam...

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Dodane przez: AnkaFiranka

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Klasyczna zupa pomidorowa z kluseczkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE