REKLAMA

Zupa "nic"

wyświetlono: 9055 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Zupa "nic" a jednak coś wielkiego. Pyszna zupa o wyjątkowym smaku i zapachu wanilii. Zupa nic jest lekka i aksamitna. To wyjątkowa zupa mleczna nie tylko na podwieczorek.

opublikowany: 19.10.2020
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Zupa nic - składniki:
    600 ml mleka
    3 jajka
    5 łyżek cukru
    1/2 laski wanilii
Ocena:

(średnia 4.49 z 188 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa nic - przepis:
    Jajka porządnie sparz wrzątkiem.
  • 2. Białka oddziel od żółtek.
  • 3. Do białek dodaj 2 łyżki cukru i ubij całość na sztywną masę.
  • 4. Do żółtek dodaj 2 łyżki cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści.
  • 5. Do garnka wlej mleko, dodaj 1 łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilii.
  • 6. Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.
  • 7. Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po 1 minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
  • 8. Mleka odstaw z gazu, wyjmij wanilie. Cały czas mieszając widelcem wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkie żółtka. Ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając gotuj około 2 min uważając by żółtko się nie ścięło.
  • 9. Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek.

Notka redakcyjna

Zupa nic to rarytas, który szczególnie smakuje dzieciom. Konsystencją przypomina budyń. Zupa nic z jajek może być podawana z dodatkiem świeżych owoców albo owoców z kompotu. Zupa nic na mleku może być urozmaicona dodatkiem soku malinowego, powideł śliwkowych albo syropu wiśniowego. Zupa mleczna nic zyska głębszego i intensywniejszego smaku, gdy dodamy szczyptę soli. Wtedy słodycz nabierze wyrazistości. Jednak jeżeli chcemy poeksperymentować z różnymi smakami to można pokusić się o dodanie solonego sosu karmelowego. Elegancki smak słonego karmelu sprawi, że zupa nic może być wykorzystana na okolicznościowe przyjęcia. 

Zupa nic - przepis tradycyjny 

Zupa z mleka i ubitych białek jajek to przykład zupy deserowej. Dla wielu osób zupa nic to bardziej wykwintna zupa mleczna znana z czasów dzieciństwa. Zupa nic z chmurkami może być na koniec oprószona szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej albo zmielonego cynamonu lub kardamonu. Najlepsza zupa nic będzie wykonana na bazie tłustego mleka i świeżych jajek od kur z wolnego wybiegu. Warto też korzystać z laski wanilii z Madagaskaru, które są pełne smaku i aromatu. Ponadto posiekane listki świeżej mięty albo melisy sprawią, że zupa nic nabierze orzeźwiającego smaku. Warto skorzystać z tych niecodziennych składników! 

Porady

Zupa nic to tradycyjny posiłek, który przygotowywany był na słodkie śniadanie albo na podwieczorek. Zupa nic może być podawana z ryżem, z grzankami ze słodkiej drożdżówki. Najczęściej serwowana jest zupa nic z piankami z białek, które wyglądem przypominają chmurki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Alina Andzia Moje profilowe

Zupa Nic

Tylko 3 skladniki świetna na każdą porę dnia ,,fajna na śniadanie ,deser czy kolację ,dzieci ją uwielbiają

kategoria: Zupy Desery jajko opublikowany: 18.02.2018 | wyświetlono: 1597 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasja1986 Kasja1986

zupa "nic"

Słodki smak dzieciństwa - mleczna zupa z pyszną chmurką na wierzchu.

kategoria: Zupy Desery opublikowany: 25.02.2014 | wyświetlono: 1391 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: xamelka1 xamelka1

Zupa "Nic"

Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

kategoria: Zupy opublikowany: 16.10.2014 | wyświetlono: 558 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: aneczka1990 aneczka1990

Zupa waniliowa "NIC"

Zupa jest dość słodka, ale ten smak wanilii powali was z nóg.

kategoria: Zupy Desery opublikowany: 06.03.2015 | wyświetlono: 430 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE