Zupa "nic" a jednak coś wielkiego. Pyszna zupa o wyjątkowym smaku i zapachu wanilii. Zupa nic jest lekka i aksamitna. To wyjątkowa zupa mleczna nie tylko na podwieczorek.
4.44 (203 ocen)
Porady
Zupa nic to tradycyjny posiłek, który przygotowywany był na słodkie śniadanie albo na podwieczorek. Zupa nic może być podawana z ryżem, z grzankami ze słodkiej drożdżówki. Najczęściej serwowana jest zupa nic z piankami z białek, które wyglądem przypominają chmurki.
Zupa nic to rarytas, który szczególnie smakuje dzieciom. Konsystencją przypomina budyń. Zupa nic z jajek może być podawana z dodatkiem świeżych owoców albo owoców z kompotu. Zupa nic na mleku może być urozmaicona dodatkiem soku malinowego, powideł śliwkowych albo syropu wiśniowego. Zupa mleczna nic zyska głębszego i intensywniejszego smaku, gdy dodamy szczyptę soli. Wtedy słodycz nabierze wyrazistości. Jednak jeżeli chcemy poeksperymentować z różnymi smakami to można pokusić się o dodanie solonego sosu karmelowego. Elegancki smak słonego karmelu sprawi, że zupa nic może być wykorzystana na okolicznościowe przyjęcia.
Zupa z mleka i ubitych białek jajek to przykład zupy deserowej. Dla wielu osób zupa nic to bardziej wykwintna zupa mleczna znana z czasów dzieciństwa. Zupa nic z chmurkami może być na koniec oprószona szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej albo zmielonego cynamonu lub kardamonu. Najlepsza zupa nic będzie wykonana na bazie tłustego mleka i świeżych jajek od kur z wolnego wybiegu. Warto też korzystać z laski wanilii z Madagaskaru, które są pełne smaku i aromatu. Ponadto posiekane listki świeżej mięty albo melisy sprawią, że zupa nic nabierze orzeźwiającego smaku. Warto skorzystać z tych niecodziennych składników!
Komentarze