Szybki, wilgotny piernik na powidłach

  • wyświetlono: 357077 |
  • dodany do książki kucharskiej: 36 |
  • polecenia: 0

Bardzo długo szukałam odpowiedniego przepisu na szybki i nieskomplikowany piernik. Taki, którego wykonanie można odłożyć na ostatnią chwilę. Ten piernik jest właśnie tak prosty w przygotowaniu. Ponadto piernik domowy jest nieziemsko pyszny, wilgotny i aromatyczny. Wilgotność piernika jest zagwarantowana przez dodanie do masy powideł śliwkowych, które nadają ciastu miękkości.

Cynamonowy Pył
  • 180min

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru pudru

30 g cukru waniliowego

2 czubate łyżeczki kakao

opakowanie przyprawy do piernika ( 40 g )

1 łyżeczka sody

2 łyżki płynnego miodu

1 szklanka mleka

200 g powideł śliwkowych

120 g roztopionego masła

3 duże jajka

0,5 szklanki sparzonych rodzynek


Polewa :
50 g mlecznej czekolady
75 g masła
łyżeczka kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
odrobina ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania przepisu:

Szybki, wilgotny piernik na powidłach

  • 1. Na początek piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Następnie keksówkę (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    Suche składniki na piernik: mąkę, sodę, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową przesiewamy do miski. Następnie dodajemy cukier waniliowy.
    W drugiej misce ubijamy powoli całe jajka na puszysty krem (ale bez przesady; wystarczy, że nabierze jasnego koloru i pozostanie lekko lejący).
    W trzeciej, największej misce mieszamy mleko, powidła, roztopione masło miód. Dodajemy suche składniki - miksujemy do połączenia w jednolitą masę. Na końcu dodajemy jajka i ponownie miksujemy, ale tym razem na niższych obrotach miksera. Na koniec masę na piernik delikatnie łączymy z rodzynkami. Całość przelewamy do keksówki. Piernik pieczemy około jedną godzinę (u mnie 1 godzina i 15 minut) do tzw. suchego patyczka. Jeśli piernik z wierzchu zanadto się rumieni przykrywamy folią. Piernik studzimy.
    Na koniec czekoladę mleczną, masło, kakao, cukier, wodę i odrobinę ekstraktu z wanilii umieszczamy w rondelku. Następnie wszystkie składniki polewy powoli podgrzewamy do powstania gładkiej masy. Masę czekoladową lekko studzimy i polewamy piernik. Przed podaniem piernik można udekorować po wierzchu posiekanymi orzechami.

Sprawdź też przepis na klasyczny keks oraz przepis na domek z piernika!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikświętakonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik przekładany kremem i powidłami

Dodane przez: Karina253

Piernik przekładany kremem i powidłami

Gdy tylko spróbujecie tego piernika...

Piernik z polewą czekoladową posypany wiórkami kokosowymi

Dodane przez: agusia84

Piernik z powidłami śliwkowymi

Przepis na te pyszne ciasto dostałam...

Pierniczki z powidłami

Dodane przez: alaaa

Pierniczki z powidłami

Mięciutki, pachnące i nadziewane...

Piernik przekładany powidłami

Dodane przez: Anyzkowo

Piernik przekładany powidłami

Piernik który nie wymaga leżakowania....

Piernik podwójnie zaparzany

Dodane przez: dorota w

Szybki piernik podwójnie zaparzany

Pyszny piernik, miękki bez leżakowania...

Wielkanocny piernik z powidłami

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Wielkanocny piernik z powidłami

Szybkie ciasto na stół wielkanocny.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE