Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający

4.29 (253 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Piernik staropolski jest mięciutki i pulchny i naprawdę tak dobry, że u mnie wszyscy są nim zachwyceni. A po okrawki przy wyrównywaniu ciasta zawsze ustawia się kolejka. Piernik staropolski jest nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Piernik staropolski:
    1 kg mąki
    1,5 szklanki cukru ( w oryginalnym przepisie były 2 szklanki, ale moim zdaniem to za dużo)
    250 g masła
    500 g miodu
    3 jajka
    3 płaskie łyżeczki sody
    1/2 szklanki mleka
    1/2 łyżeczki soli
    3 opakowania przyprawy korzennej (lub więcej jeśli ktoś woli mocno piernikowy smak)
    na nadzienie:
    2 słoiczki gęstych powideł śliwkowych (po 280 g)
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 litr mleka
    8-9 łyżek grysiku (nie błyskawicznego)
    200 g cukru
    300 g masła
    kieliszek wódki
    najlepsza polewa:
    60 g margaryny
    2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody
Wystaw ocenę:

4.29 (253 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik Desery

Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik staropolski:
    Cukier, miód i masło umieścić w garnku o grubym dnie i mieszając powoli podgrzewać, prawie do wrzenia. Nie doprowadzić do zagotowania! Zestawić z ognia i ostudzić. Przełożyć do miski. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy miodowej dodać sodę i resztę składników (mąkę przesiać) i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
    Ciasto na piernik staropolski będzie dość rzadkie, ale z czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym miejscu na 6 tygodni.
  • 2. Dojrzałe ciasto na cztery dni przed wigilią podzielić na cztery części, każdą rozwałkować, upiec na papierze do pieczenia ( w 180*C około 15 minut). Przełożyć dowolnie. Ja przełożyłam powidłami i masa grysikową.
  • 3. Powidła wymieszać z kakao. Mleko zagotować, wsypać cukier i grysik i cały czas mieszając gotować kilka minut. Grysik ma być trochę rzadki, podczas stygnięcia zgęstnieje ale może się zdarzyć tak, że trzeba dać trochę więcej manny (łyżka łyżce nierówna). Ugotowany odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skórka. Miękkie masło utrzeć z grysikiem, na końcu dodać wódkę. Ciasto przełożyć dwa razy masą i raz powidłami. Polać piernik staropolski polewą i dowolnie udekorować.
  • 4. Polewa: Margarynę, cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu mieszając.Kiedy polewa będzie jednolita dodać śmietanę i żelatynę i zdjąć z ognia. Mieszać do dokładnego połączenia. Polewa jest błyszcząca i gęsta, przez co dobrze dekoruje się nią boki ciasta, bo nie spływa. Piernik staropolski gotowy!

Porady

Ważne, aby użyć dobrej przyprawy korzennej (polecam Kotanyi lub dr.Oetker). Przyprawy do piernika najczęściej zawierają mąkę, kakao i śladowe ilości cynamonu. Najlepsza byłaby oczywiście domowej roboty, ale te dwie kupne też są bardzo dobre. Z podanej porcji wyszedł naprawdę ogromny piernik, który podzieliłam na trzy części i dwie rozdałam mamie i babci. Upiekłam cztery blaty, które bardzo wyrosły w pieczeniu. Piekłam w foremce 25*40 cm, piernik po przełożeniu miał wysokość około 10 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masa grysikowa Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na makowiec oraz przepis na klasyczny keks!  Zobacz przepis na domek z piernika!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować