Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający

  • wyświetlono: 47468 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Piernik staropolski jest mięciutki i pulchny i naprawdę tak dobry, że u mnie wszyscy są nim zachwyceni. A po okrawki przy wyrównywaniu ciasta zawsze ustawia się kolejka. Piernik staropolski jest nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia!

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 90min

Składniki

Piernik staropolski:
1 kg mąki
1,5 szklanki cukru ( w oryginalnym przepisie były 2 szklanki, ale moim zdaniem to za dużo)
250 g masła
500 g miodu
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
3 opakowania przyprawy korzennej (lub więcej jeśli ktoś woli mocno piernikowy smak)
na nadzienie:
2 słoiczki gęstych powideł śliwkowych (po 280 g)
1 łyżka ciemnego kakao
1 litr mleka
8-9 łyżek grysiku (nie błyskawicznego)
200 g cukru
300 g masła
kieliszek wódki
najlepsza polewa:
60 g margaryny
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający

  • 1. Piernik staropolski:
    Cukier, miód i masło umieścić w garnku o grubym dnie i mieszając powoli podgrzewać, prawie do wrzenia. Nie doprowadzić do zagotowania! Zestawić z ognia i ostudzić. Przełożyć do miski. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy miodowej dodać sodę i resztę składników (mąkę przesiać) i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
    Ciasto na piernik staropolski będzie dość rzadkie, ale z czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym miejscu na 6 tygodni.
  • 2. Dojrzałe ciasto na cztery dni przed wigilią podzielić na cztery części, każdą rozwałkować, upiec na papierze do pieczenia ( w 180*C około 15 minut). Przełożyć dowolnie. Ja przełożyłam powidłami i masa grysikową.
  • 3. Powidła wymieszać z kakao. Mleko zagotować, wsypać cukier i grysik i cały czas mieszając gotować kilka minut. Grysik ma być trochę rzadki, podczas stygnięcia zgęstnieje ale może się zdarzyć tak, że trzeba dać trochę więcej manny (łyżka łyżce nierówna). Ugotowany odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skórka. Miękkie masło utrzeć z grysikiem, na końcu dodać wódkę. Ciasto przełożyć dwa razy masą i raz powidłami. Polać piernik staropolski polewą i dowolnie udekorować.
  • 4. Polewa: Margarynę, cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu mieszając.Kiedy polewa będzie jednolita dodać śmietanę i żelatynę i zdjąć z ognia. Mieszać do dokładnego połączenia. Polewa jest błyszcząca i gęsta, przez co dobrze dekoruje się nią boki ciasta, bo nie spływa. Piernik staropolski gotowy!

Porady

Ważne, aby użyć dobrej przyprawy korzennej (polecam Kotanyi lub dr.Oetker). Przyprawy do piernika najczęściej zawierają mąkę, kakao i śladowe ilości cynamonu. Najlepsza byłaby oczywiście domowej roboty, ale te dwie kupne też są bardzo dobre.
Z podanej porcji wyszedł naprawdę ogromny piernik, który podzieliłam na trzy części i dwie rozdałam mamie i babci.
Upiekłam cztery blaty, które bardzo wyrosły w pieczeniu. Piekłam w foremce 25*40 cm, piernik po przełożeniu miał wysokość około 10 cm.

Sprawdź też przepis na makowiec!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcipiernikciasto świąteczneDeserWigiliaboże narodzeniedo kawymasa grysikowapiernik staropolskipiernik z powidłamimasa z kaszy mannypiernik dojrzewający
 

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Piernik staropolski

Grudzień... wszyscy wiedzą, czym...

image-0r50jvw

Dodane przez: KuchniaPoli

Pierniki staropolskie

Pełne aromatu, pulchne i mięciutkie...

Staropolski piernik na miodzie

Dodane przez: elwira696

Staropolski piernik na miodzie

Bardzo lubię piernik przygotowywany...

image-1gmtsxf

Dodane przez: akrobatka22

Piernik staropolski

Prawdziwy, długodojrzewający piernik...

image-1o6f2l2

Dodane przez: KuchniaPoli

Piernik staropolski

Piernik staropolski

image-26s0p9k

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Piernik staropolski

To już ostatni dzwonek, żeby zrobić...