REKLAMA
Piernik staropolski jest mięciutki i pulchny i naprawdę tak dobry, że u mnie wszyscy są nim zachwyceni. A po okrawki przy wyrównywaniu ciasta zawsze ustawia się kolejka. Piernik staropolski jest nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia!
(średnia 4.36 z 195 głosów)
Sprawdź też przepis na makowiec oraz przepis na klasyczny keks! Zobacz przepis na domek z piernika!
Porady
Ważne, aby użyć dobrej przyprawy korzennej (polecam Kotanyi lub dr.Oetker). Przyprawy do piernika najczęściej zawierają mąkę, kakao i śladowe ilości cynamonu. Najlepsza byłaby oczywiście domowej roboty, ale te dwie kupne też są bardzo dobre. Z podanej porcji wyszedł naprawdę ogromny piernik, który podzieliłam na trzy części i dwie rozdałam mamie i babci. Upiekłam cztery blaty, które bardzo wyrosły w pieczeniu. Piekłam w foremce 25*40 cm, piernik po przełożeniu miał wysokość około 10 cm.
Tradycyjny wypiek świąteczny w moim domu.
Komentarze