Staropolski Piernik Dojrzewający

  • wyświetlono: 934 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Czas już pomyśleć o Bożym Narodzeniu :-)i o tradycyjnym staropolskim pierniku.

Zdjęcie do publikacji.
  • 24 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500 ml miodu
1 szkl.cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl mleka
0,5 łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika po 40 g
Dodatkowo:
2 słoki powideł
2 czekolady gorzkie

Sposób przygotowania przepisu:

Staropolski Piernik Dojrzewający

  • Staropolski Piernik Dojrzewający.1. Miód ,cukier i masło podgrzewamy na małym palniku do wrzenia,do całkowitego rozpuszczenia cukru,następnie odstawiamy do wystudzenia.Do wystudzonej masy dodajemy mąkę,sodę rozpuszczoną w mleku,jajka,sól i najważniejsze przyprawę do piernika ;-)Ciasto wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników i przekładamy do szklanego naczynia,emaliowanego garnka lub kamionkowego.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce u mnie będzie w lodówce 4-6 tyg.
    Ciasto po wyrobieniu będzie luźne i lejące ,nie przejmujcie się tym po leżakowaniu w lodówce ściągnie tak,że będzie można je wałkować.
    Piernik pieczemy na ok.tydz.przed świętami.
    Ciasto dzielimy na 3 równe części,przygotowujemy sobie 3 takie same blaszki u mnie 25x36 cm,wykładamy papierem do pieczenia.
    Każdą z 3 części naszego piernika rozwałkować na grubość ok.5 mm,wyłożyć do blaszki na papier i wyrównać brzegi.
    Piec w temp.170 C przez 15-20 min.uwaga piernik mocno rośnie,można powiedzieć,że podwaja swoją objętość,czynność powtarzamy aż upieczemy 3 blaty piernika,upieczone blaty pozostawiamy do wystygnięcia.
    Następnie przekładamy powidłami,lub podgrzanymi powidłami z rozpuszczoną czekoladą gorzką na parze wymieszane.Górę dekorujemy wedle uznania u mnie polewa czekoladowa obsypana orzechami laskowymi.Można również przekroić przełożony piernik wzdłuż blaszki na 3 pasy tej samej szerokości i obdarować kogoś z rodziny :-)

Porady

Ciasto najlepiej przygotować 4-6tyg.przed świętami a pieczemy kilka dni przed Wigilią,gdy przełożymy nasz piernik,najlepiej jest go czymś obciążyć z góry a na drugi dzień dopiero zrobić polewę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

powidłapierniktradycjaBożeNarodzeniepiernikstaropolski

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik staropolski

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Piernik staropolski

Najlepszy piernik na świecie. W...

Staropolskie pierniczki

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Staropolskie pierniczki

Przepis Babci Stefci na idealne...

piernik

Dodane przez: Ika 1961

Staropolski piernik z nadzieniem różano-śliwkowym

Mój staropolski piernik świąteczny....

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi...

Przepyszny i mięciutki piernik,...

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Ciasto na piernik staropolski

Przepis z notesu babci,który przekazała...

Piernik staropolski

Dodane przez: rzelkazag

Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

Nie może go zabraknąć na świątecznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE