Piernik staropolski dojrzewający

  • wyświetlono: 1795 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przedstawiam sposób przygotowania piernika staropolskiego. Od 18 do 20 grudnia mamy czas na upieczenie ciasta. No to do dzieła :)

marysiaz
  • 60min

Składniki

1,2 kg mąki pszennej
3 duże jajka
100 g smalcu
150 g masła (nie margaryny!)
1/2 litra miodu prawdziwego
5 kopiastych łyżek przyprawy do piernika KLIK lub 3 opakowania kupnej
1/2 szklanki schłodzonego mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 3/4 szklanki białego cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski dojrzewający

  • image-0ifmdp41. 1. W rondelku (koniecznie z grubym dnem) roztapiamy masło, smalec, cukier i miód. Składniki muszą się połączyć, lecz nie mogą zawrzeć. Masę dokładnie studzimy do temperatury pokojowej (co jakiś czas mieszając, aby cukier nie osiadał na dnie).

    2. Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.

    3. Do dużej miski przelewamy masę miodową i na wolnych obrotach miksujemy wbijając po 1 jajku i dodając po 1 łyżce mąki. Wlewamy mleko, wsypujemy resztę mąki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste, ale nie na tyle, żeby dało się je wyrobić dłońmi.
  • 2. 4. Ciasto przekładamy do ceramicznego naczynia, przykrywamy bawełnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do lodówki na dolną półkę. Tak przygotowana masa powinna leżeć w lodówce min. 6 tyg. Ciasto, które leżakowało, dzielimy na 3 równe części (najlepiej zlepiać je w kule, wtedy mamy porównanie). Każdą z części rozwałkowujemy na papierze do pieczenia obficie podsypując mąką. Jeżeli ktoś posiada taki wałek jak ja, może zrobić to bezpośrednio na blaszce.
  • 3. .Piekarnik rozgrzewamy do 160*C. Placki pieczemy 20 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika będzie jeszcze ono przez dłuższy czas miękkie, dlatego trzeba je zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/12/piernik-staropolski-dojrzewajacy.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciepiernikpiernik staropolskipieczenie piernika

Komentarze

Podobne przepisy

Staropolski piernik na miodzie

Dodane przez: elwira696

Staropolski piernik na miodzie

Bardzo lubię piernik przygotowywany...

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Piernik staropolski

Grudzień... wszyscy wiedzą, czym...

image-1gmtsxf

Dodane przez: akrobatka22

Piernik staropolski

Prawdziwy, długodojrzewający piernik...

piernik

Dodane przez: Henryka

Piernik dojrzewający

Piernik pochodzi z bloga Przy Kuchennym...

image-26s0p9k

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Piernik staropolski

To już ostatni dzwonek, żeby zrobić...

Piernik dojrzewający po upieczeniu

Dodane przez: Netka

Piernik dojrzewający po upieczeniu

Pyszny, pięknie pachnący Świętami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE