Mięciutkie i puszyste pierniczki na karmelu

4.13 (329 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Robi się je inaczej niż wszystkie, bo bazą ciasta jest karmel :) Pierniczki są mięciuteńkie, można je przechowywać w puszce lub pudełku.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *szklanka u mnie to zawsze 250ml



    CIASTO

    -3,5 szkl mąki pszennej tortowej

    -150g cukru

    -250ml mleka

    -100ml oleju

    -100g miodu

    -łyżka przyprawy do piernika

    -1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    -1 jajko



    LUKIER CYTRYNOWY

    -sok z połowy cytryny

    -łyżka wody

    -cukier puder ok 1-1,5 szkl
Wystaw ocenę:

4.13 (329 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Mięciutkie i puszyste pierniczki na karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier dajemy do garnka i podgrzewamy go na małym ogniu, żeby uzyskał płynną konsystencję i powstał nam karmel, mieszamy by się nie przypalił.

    Gdy cukier uzyska płynną konsystencję i piękny bursztynowy kolor, ściągamy z ognia i

    dodajemy stopniowo gorące mleko-po pierwszym dodaniu mleka masa się spieni. Mieszamy do połączenia, można trzepaczką.
    Powstałą mieszaninę chwilę studzimy. Do ciepłej mieszaniny dodajemy miód. Mieszamy do połączenia. Następnie masę przelewamy przez sitko by odłączyć ewentualne kryształki cukru.

    Dodajemy olej, przyprawę do piernika, rozbełtane jajko-wszystko mieszamy.

    Mąkę mieszamy z sodą, i dodajemy stopniowo do mieszaniny.

    Ma nam powstać gęste ciasto. Chwilkę zagniatamy, nie dodajemy mąki, może się leciutko kleić, ale takie ma być.

    Odrywamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką, wałkujemy na około 0,5cm i wycinamy pierniki.

    Pieczemy około 10-12 minut w temp 180 stopni.

    Pierniczki w pieczeniu pięknie rosną.

    Pieczemy pierniki z całego ciasta, studzimy.

    Na koniec przygotowujemy cytrynowy lukier

    Do miski dajemy sok z połowy cytryny, dodajemy łyżkę wody i cukier puder-mieszamy do uzyskania lekko gęstej konsystencji

    Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem


    Zostawiamy do zastygnięcia lukru.

    I gotowe. Pierniczki przechowujemy z pudełku lub puszce. Są mięciuteńkie, aromatyczne i na prawdę przepyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować