Mięciutkie i puszyste pierniczki na karmelu

  • wyświetlono: 2269 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Robi się je inaczej niż wszystkie, bo bazą ciasta jest karmel :) Pierniczki są mięciuteńkie, można je przechowywać w puszce lub pudełku.

P1018962_Fotor
  • 45 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

*szklanka u mnie to zawsze 250ml



CIASTO

-3,5 szkl mąki pszennej tortowej

-150g cukru

-250ml mleka

-100ml oleju

-100g miodu

-łyżka przyprawy do piernika

-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

-1 jajko



LUKIER CYTRYNOWY

-sok z połowy cytryny

-łyżka wody

-cukier puder ok 1-1,5 szkl

Sposób przygotowania przepisu:

Mięciutkie i puszyste pierniczki na karmelu

  • 1. Cukier dajemy do garnka i podgrzewamy go na małym ogniu, żeby uzyskał płynną konsystencję i powstał nam karmel, mieszamy by się nie przypalił.

    Gdy cukier uzyska płynną konsystencję i piękny bursztynowy kolor, ściągamy z ognia i

    dodajemy stopniowo gorące mleko-po pierwszym dodaniu mleka masa się spieni. Mieszamy do połączenia, można trzepaczką.
    Powstałą mieszaninę chwilę studzimy. Do ciepłej mieszaniny dodajemy miód. Mieszamy do połączenia. Następnie masę przelewamy przez sitko by odłączyć ewentualne kryształki cukru.

    Dodajemy olej, przyprawę do piernika, rozbełtane jajko-wszystko mieszamy.

    Mąkę mieszamy z sodą, i dodajemy stopniowo do mieszaniny.

    Ma nam powstać gęste ciasto. Chwilkę zagniatamy, nie dodajemy mąki, może się leciutko kleić, ale takie ma być.

    Odrywamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką, wałkujemy na około 0,5cm i wycinamy pierniki.

    Pieczemy około 10-12 minut w temp 180 stopni.

    Pierniczki w pieczeniu pięknie rosną.

    Pieczemy pierniki z całego ciasta, studzimy.

    Na koniec przygotowujemy cytrynowy lukier

    Do miski dajemy sok z połowy cytryny, dodajemy łyżkę wody i cukier puder-mieszamy do uzyskania lekko gęstej konsystencji

    Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem


    Zostawiamy do zastygnięcia lukru.

    I gotowe. Pierniczki przechowujemy z pudełku lub puszce. Są mięciuteńkie, aromatyczne i na prawdę przepyszne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pierniczkiboże narodzeniemiękkie pierniczkipuszyste pierniczkipierniczki na akrmelupyszne pierniczki z lukrem

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniki świąteczne

Dodane przez: Krystyna32

Pierniki świąteczne na sodzie

Po prostu są pyszne. Można je jeść...

PIERNIKI NA OPŁATKU

Dodane przez: poezjasmaku

Pierniki na opłatku

Proponuję pyszne pierniczki na...

Pierniczki

Dodane przez: AnetaJ

Pierniczki

Mają niesamowity smak i aromat....

pierniki

Dodane przez: Natalia Ch 1987

Pierniki

szybkie do zrobienia , ciasto na...

Pierniczki

Dodane przez: Ela Ślązak

Pierniczki

Pyszne, kruche pierniczki, bardzo...

Pierniczki

Dodane przez: gnomcio

Pierniczki

Bardzo aromatyczne pierniczki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE