Piernik staropolski dojrzewający

  • wyświetlono: 766 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Aby ułatwić Wam przygotowanie piernika staropolskiego postanowiłam umieścić poszczególne etapy w jednym miejscu. Szczególnie polecam to ciasto, jest niebywale delikatne, aromatyczne i miękkie.

marysiaz
  • 60min

Składniki

1,2 kg mąki pszennej
3 duże jajka
100 g smalcu
150 g masła (nie margaryny!)
1/2 litra miodu prawdziwego
5 kopiastych łyżek przyprawy do piernika KLIK lub 3 opakowania kupnej
1/2 szklanki schłodzonego mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 3/4 szklanki białego cukru

Masa:

300 g masła 82% tłuszczu
400 g orzechów zmielonych (mogą być mieszane)
350 g cukru
5 łyżek śmietany 30%
2 łyżki spirytusu
1 łyżka rumu


2 słoiki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski dojrzewający

  • 1. Etap I

    1. W rondelku (koniecznie z grubym dnem) roztapiamy masło, smalec, cukier i miód. Składniki muszą się połączyć, lecz nie mogą zawrzeć. Masę dokładnie studzimy do temperatury pokojowej (co jakiś czas mieszając, aby cukier nie osiadał na dnie).

    2. Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.

    3. Do dużej miski przelewamy masę miodową i na wolnych obrotach miksujemy wbijając po 1 jajku i dodając po 1 łyżce mąki. Wlewamy mleko, wsypujemy resztę mąki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste, ale nie na tyle, żeby dało się je wyrobić dłońmi.

    4. Ciasto przekładamy do ceramicznego naczynia, przykrywamy bawełnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do lodówki na dolną półkę. Tak przygotowana masa powinna leżeć w lodówce min. 6 tyg.
  • 2. Etap II

    Przedstawiam drugi etap przygotowania piernika staropolskiego. Od 18 do 20 mamy czas na upieczenie ciasta. No to do dzieła :)

    1. Ciasto, które leżakowało, dzielimy na 3 równe części (najlepiej zlepiać je w kule, wtedy mamy porównanie). Każdą z części rozwałkowujemy na papierze do pieczenia obficie podsypując mąką. Jeżeli ktoś posiada taki wałek jak ja, może zrobić to bezpośrednio na blaszce.

    2. Piekarnik rozgrzewamy do 160*C. Placki pieczemy 20 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika będzie jeszcze ono przez dłuższy czas miękkie, dlatego trzeba je zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Etap III

    1. Do rondla dajemy masło, śmietankę i cukier, a następnie dokładnie rozpuszczamy na małym ogniu (musimy pilnować, aby masło się nie przypaliło). Wrzucamy orzechy i masę studzimy do momentu, aż będzie zwarta, ale plastyczna. Na końcu dolewamy alkohol i mieszamy.

    2. Ja moje piernikowe ciasta przekroiłam jeszcze na pół. W ten sposób po przełożeniu otrzymałam dwa spore placki, które podzielę jeszcze na 2 części tak, aby wyszły piernikowe bloki. Nie jest to konieczne, ale ja zdecydowanie wolę wyrównany smak ciasta i masy, nie przepadam za tzw. suchymi plackami. Wybór przełożenia należy do Was :)

    3. Na spód wykładamy słoik powideł, przykrywamy ciastem, wykładamy masę orzechową i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch lekko smarujemy powidłami.

    4. Piernik w takiej postaci wędruje do lodówki dokładnie do 23 grudnia.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/12/piernik-staropolski-dojzewajacy-cay.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastopiernikboże narodzeniepiernik staropolskipiernik dojrzewający

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik staropolski

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Piernik staropolski

Najlepszy piernik na świecie. W...

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Ciasto na piernik staropolski

Przepis z notesu babci,który przekazała...

piernik

Dodane przez: Ika 1961

Staropolski piernik z nadzieniem różano-śliwkowym

Mój staropolski piernik świąteczny....

Staropolskie pierniczki

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Staropolskie pierniczki

Przepis Babci Stefci na idealne...

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi...

Przepyszny i mięciutki piernik,...

Piernik staropolski

Dodane przez: rzelkazag

Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

Nie może go zabraknąć na świątecznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE