REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Piernik

Piernik kojarzy się, bardziej niż jakiekolwiek inne ciasto, ze świętami Bożego Narodzenia. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie bez niego udanej Wigilii. Samo przygotowanie piernika może się jednak wiązać z pewnymi trudnościami - zwłaszcza, jeśli podejmujemy się tego zadania po raz pierwszy. 

liczba przepisów: 1463
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Piernik rumowy przekładany masą bydyniową

Miękki, aromatyczny i smaczny piernik rumowy przekładany masą budyniową.

kategoria: Ciasta piernik galaretki opublikowany: 03.12.2019 | wyświetlono: 1641 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

Sposoby na udany piernik

Piernik piecze się w polskich domach przeważnie w dwóch postaciach: albo jako puszyste, delikatne ciasto przekładane kremem bądź powidłami, albo jako mniejsze, ozdobne ciasteczka, które nadają się idealnie do kawy bądź herbaty. Każdy z tych dwóch wariantów wymaga nieco innego podejścia, choć rezultat powinien być w obu przypadkach smakowity.

Jeśli planujemy postawić na wigilijnym stole duży, przekładany piernik, proces przygotowania warto rozpocząć w pierwszych dniach grudnia. Taką strategię zalecały już przepisy staropolskie, sugerujące, że ciasto na piernik powinno przez kilkanaście dni leżakować. Aby je otrzymać, należy do podgrzanego miodu dodać masło i cukier. Po ich przestygnięciu wsypujemy mąkę, sól i przyprawy korzenne. Dodajemy jajka. Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne, suche miejsce. Dla bezpieczeństwa przykrywamy je folią spożywczą, żeby nie zaschło. 

Ciasto należy upiec na kilka dni przed Bożym Narodzeniem; dzięki temu w momencie podania będzie niezwykle miękkie i puszyste.  Co istotne, formę z piernikową masą wstawia się do zimnego piekarnika - jego wstępne rozgrzanie mogłoby zaszkodzić chrupkości ciasta oraz jego prawidłowemu wyrośnięciu. Piernik pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, po czym pozostawiamy jeszcze na jakiś czas w otwartym piekarniku. Zbyt szybkie wyjęcie i swoisty szok termiczny mogłyby sprawić, że ciasto opadnie (a być może nawet popęka).

Dla wielu osób problem stanowi to, że upieczony piernik zbyt mocno przywiera do formy. W takiej sytuacji należy przede wszystkim poczekać, aż ciasto i forma przestygną, następnie zaś delikatnie podważyć brzegi piernika nożem. Jeśli i to nie poskutkuje, można namoczyć ręcznik kuchenny w lodowatej wodzie i owinąć nim formę z ciastem. Po odczekaniu kilku minut powinniśmy już bez przeszkód wyjąć piernik w całości, niepokruszony. 

Pieczenie małych pierniczków świątecznych stanowi z kolei okazję do wykazania się zmysłem estetycznym: można je przecież wycinać w rozmaitych kształtach, a następnie umieścić w wielobarwnych, metalowych puszkach. Do naszych korzennych ciasteczek możemy dodać 2 łyżeczki kakao, nie jest to jednak absolutnie konieczne - zwłaszcza jeśli planujemy wzbogacić je o czekoladową glazurę.

Czym przełożyć piernik?

Najbardziej klasyczny piernik przekładany bywa zazwyczaj powidłami śliwkowymi. Owa tradycja okazuje się jednak tak powszechna, że wręcz monotonna. Dla odmiany możemy spróbować zatem ciasta piernikowego z masą marcepanową albo nutellą śliwkową. Wbrew pozorom, przygotowanie takich dodatków wcale nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności, natomiast niewątpliwie pozytywnie zaskoczy naszych domowników. 

Przed nałożeniem masy należy pozwolić jej ostygnąć. W innym wypadku zacznie spływać po cieście albo błyskawicznie w nie wsiąknie. 

Jak ozdobić pierniki?

Świąteczne pierniczki można dekorować na kilka sposobów. Jeśli zależy nam na własnoręcznym wykonaniu ozdób, warto wykorzystać lukier lub roztopioną czekoladę. Wiele możliwości zdobniczych daje także zakup gotowych produktów do dekoracji: jadalnego brokatu, barwników spożywczych albo kulek jadalnych. 

Przepisy na piernik

Piernik może występować na naszym stole pod wieloma postaciami. Bardzo ciekawym pomysłem wydaje się piernik z chałwą, kandyzowaną skórką cytryny i chilli. Liczba składników jest tu wprawdzie dość pokaźna, ale raz do roku z pewnością nie zaszkodzi zaszaleć. 

Na jesienny wieczór warto z kolei upiec piernik dyniowy z daktylami w rumie, smakujący wybornie z kubkiem gorącej herbaty. Podobną przyjemność gwarantuje piernik herbaciany z orzechami i powidłami, który po dwóch dniach od upieczenia dosłownie rozpływa się w ustach. 

Co ciekawe, piernik nie musi być wyłącznie deserem. Polędwica z piernikiem duszona w winie albo pierogi z nadzieniem serowo-piernikowym świadczą dobitnie o nie do końca odkrytym potencjale tego smakołyku.