Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie

  • wyświetlono: 86420 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Proste i naprawdę szybkie w przygotowanie świąteczne pierniczki miękkie. Nie wymagają długiego leżakowania i można je przygotować nawet dzień przez samymi świętami. Takie pierniczki miękkie to idealny przepis dla zabieganych!

olinek_82

Składniki

300 g miodu
120 g masła
600 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
1 łyżka ciemnego kakao
3 łyżki przyprawy do pierników
1 jajko

Lukier królewski: białko jajka kurzego, cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie

  • 1. Pierniczki miękkie - przepis prosty:
    W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę.
  • 3. Do miski z sypkimi składnikami wlać przestudzone masło z miodem i wyrobić najlepiej mikserem do połączenia się składników (wyrabiam łopatkami do ciasta drożdżowego ). Ciasto na pierniczki miękkie powinno być jednolite i miękkie.
  • 4. Stolnice podsypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować na cienki placek około 0,5 cm grubości i wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • 5. Lukier: białko połączyć z cukrem pudrem w misce tak aby nie było grudek a lukier miał lekko gęstą konsystencje i polukrować ostudzone pierniczki miękkie.

 Zobacz przepis na domek z piernika!

Jak zrobić miękkie pierniczki?

Ciasto na pierniczki miękkie nie wymaga długiego wyrabiania, ani przechowywania w lodówce. Ciasto, które leżakuje będzie twardsze a pierniczki świąteczne wyjdą chrupiące i delikatne. Gdy chcemy, aby pierniczki były miękkie, to wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej lub najlepiej miód rozpuszczony z masłem. Część osób może się zastanawiać, jak przechowywać pierniczki żeby były miękkie. Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, gdy włożymy je do słoika wraz z ćwiartkami jabłka. Tak przygotowane pierniczki miękkie będą dodatkowo pachnące i wilgotne od owoców. Pierniczki będą również miękkie, gdy przechowamy je w blaszanej puszce ze świątecznym motywem dekoracyjnym. 

Co zrobić, aby pierniczki były miękkie?

Jeżeli jednak korzystacie z przepisu na tradycyjne chrupiące pierniczki, to należy uzbroić się w cierpliwość. W tym przypadku potrzeba nawet dwóch miesięcy, aby pierniczki stały się miękkie i wilgotne. W szczególności, gdy korzystamy z receptur na bazie mąki z grubego przemiału. Pierniczki będą miękkie, gdy ich wypiekanie zaczniemy na początku listopada i zostawimy w słoiku. Dodatek suszonych plastrów gruszek lub jabłek również przyspieszy przygotowania.

Porady

Do lukru na pierniczki miękkie można dodać barwniki spożywcze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylapiernikiPierniczkiboże narodzenieszybkie deserylukier królweski

Komentarze

Podobne przepisy

Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę

Dodane przez: dorota w

Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę

Miękkie pierniczki do zrobienia...

kolejna porcja pierniczków

Dodane przez: Figusia

Pierniczki świąteczne

Przepis, który wypracowałam przez...

Pierniki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Miękkie pierniki z lukrem królewskim

Zaletą pierników jest to,że są...

Świąteczne pierniczki

Dodane przez: eluchap

Świąteczne Pierniczki

Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu...

image-04fbmwa

Dodane przez: KuchniaPoli

Pierniki lukrowane miękkie

Pierniki lukrowane miękkie

image-0ykty0t

Dodane przez: KuchniaPoli

Pierniki lukrowane miękkie

Pierniki lukrowane miękkie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE