
Dodane przez: marze
Proste i naprawdę szybkie w przygotowanie świąteczne pierniczki miękkie. Nie wymagają długiego leżakowania i można je przygotować nawet dzień przez samymi świętami. Takie pierniczki miękkie to idealny przepis dla zabieganych!
Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie
Ciasto na pierniczki miękkie nie wymaga długiego wyrabiania, ani przechowywania w lodówce. Ciasto, które leżakuje będzie twardsze a pierniczki świąteczne wyjdą chrupiące i delikatne. Gdy chcemy, aby pierniki świąteczne były miękkie, to wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej lub najlepiej miód rozpuszczony z masłem. Część osób może się zastanawiać, jak przechowywać pierniczki żeby były miękkie. Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, gdy włożymy je do słoika wraz z ćwiartkami jabłka. Tak przygotowane pierniczki miękkie będą dodatkowo pachnące i wilgotne od owoców. Pierniczki będą również miękkie, gdy przechowamy je w blaszanej puszce ze świątecznym motywem dekoracyjnym.
Jeżeli jednak korzystacie z przepisu na tradycyjne chrupiące pierniczki, to należy uzbroić się w cierpliwość. W tym przypadku potrzeba nawet dwóch miesięcy, aby pierniczki stały się miękkie i wilgotne. W szczególności, gdy korzystamy z receptur na bazie mąki z grubego przemiału. Pierniczki będą miękkie, gdy ich wypiekanie zaczniemy na początku listopada i zostawimy w słoiku. Dodatek suszonych plastrów gruszek lub jabłek również przyspieszy przygotowania.
Zobacz przepis na domek z piernika!
Porady
Do lukru na pierniczki miękkie można dodać barwniki spożywcze.
Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska
Zaletą pierników jest to,że są...
Komentarze