Pieczony boczek ziołowy

4.8 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sekretem pysznego boczku jest aromatyczna marynata oraz długość pieczenia.Idealny na kanapki.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg boczku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka soli
    pół łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka rozmarynu
    olej 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczony boczek ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce dokładnie mieszamy olej oraz przyprawy a następnie nacieramy nią mięso. Czosnek kroimy w małe kawałki, w mięsie robimy nacięcia nożem i w powstałe dziurki wkładamy kawałki czosnku. Przyprawiony boczek wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zawiązujemy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po minionym czasie boczek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 70 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować