Boczek pieczony

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Z domowej wędliny mój Mąż najbardziej lubi boczek. Często więc piekę i szukam nowych, ciekawych połączeń smakowych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5-2 kg kawałek boczku
    10 ziaren ziela angielskiego
    10-13 ziaren pieprzu
    3 liście laurowe
    3 łyżki soli
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka lubczyku

    Dodatkowo:
    1 duża główka czosnku
    1/2 łyżeczki kminku
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Wędliny

Boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotowujemy około 2 szklanki wody, wrzucamy przyprawy i zioła i gotujemy około 5 minut Studzimy.
  • 2. Do naczynia wkładamy umyty kawałek boczku, zalewamy zawartością z rondelka i dolewamy tyle zimnej wody, aby całe mięso było pokryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
  • 3. Zamarynowane mięso nacinamy w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia obrane ząbki czosnku. Całość posypujemy delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą kminku. Wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy boki. Folię delikatnie nacinamy i układamy na blasze. Pieczemy około 2 godziny (jeśli boczek jest chudy i cienki trochę krócej) w 180 stopniach. Po wyjęciu rozcinamy worek, a boczek wyjmujemy na talerz, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Boczek pieczony

To może cię zainteresować