Bruschetta z pomidorami

5 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Typowa włoska przystawka, składająca się z grzanki posmarowanej czosnkiem i oliwą.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciabatta
    3- 4 pomidory
    3 ząbki czosnku
    cheddar
    czerwona cebula
    zielona cebulka (dymka),
    szczypiorek lub bazylia
    oliwa z oliwek sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (13 ocen)

Zobacz również:

Bruschetta

Bruschetta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciabattę pokroić na kromki. Czosnek obrać. Jeden ząbek czosnku przekroi wzdłuż na pół (lub 3 części) i natrzeć nim kromki. Pozostałe ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Pomidory naciąć delikatnie od góry na krzyż, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na kilkanaście sekund, a następnie przełożyć do zimne wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięte ząbki czosnku i łyżkę oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Kromki ułożyć na blasze do pieczenia i skropić oliwą z oliwek,posypać cheddarem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 10- 15 minut lub podpiec przy ustawieniach grilla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować