Przygotowuje się je bardzo prosto, dlatego będzie to też dobry przepis, gdy chcesz na szybko wyczarować wykwitną przekąskę. Warto korzystać z sezonu na szparagi i cieszyć się tymi przysmakami.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1-2 pęczki zielonych szparagów
plasterki boczku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Szparagi zapiekane w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Pędy skrop oliwą z oliwek, natrzyj solą.
Każdy z pędów owiń plasterkiem boczku i dopraw pieprzem.
Szparagi zawinięte w boczku rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz zielone szparagi z boczkiem 20-25 minut do zrumienienia.
Komentarze