REKLAMA

boczek pieczony

wyświetlono: 2514 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

boczek pieczony to rewelacyjna wędlina, może być podany z chrzanem, musztardą, czy ćwikłą.

opublikowany: 06.03.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 50 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg boczku (może być bez skóry)
    3g papryki ostrej
    1 łyżka majeranku
    18g soli niejodowanej
    1g kolendry mielonej
    2 ząbki czosnku,
    1g czarnego pieprzu grubo mielonego,
    2 listki laurowe
    1 g cukru
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z sypkich przypraw przygotować mieszankę (wszystkie wymieszać).
    2. Mięso natrzeć mieszanką przypraw z solą, pokruszyć listki laurowe i natrzeć czosnkiem, nakłuć porządnie boczek wykałaczką, wymasować. Włożyć do miski, przykryć i schować do lodówki na 48 godzin.
    3. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, położyć na blachę, piec w piekarniku w temperaturze 170C przez 80 minut, pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw aby boczek się przyrumienił. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Boczek pieczony

Smaczny, aromatyczny, kuszący zapachem

kategoria: Dania główne pieczeń opublikowany: 24.03.2014 | wyświetlono: 2597 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1
Dodane przez: JOANNA 55a IMG_1811

Boczek pieczony

idealny z pajdą świeżego pieczywa

kategoria: Dania główne Wędliny opublikowany: 20.12.2012 | wyświetlono: 1812 Książki kucharskie: 22 | Polecenia: 4

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE