Fuczki – przepis na placki z kiszonej kapusty rodem z Bieszczad
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g kapusty kiszonej (odsączonej z zalewy - jeśli jest bardzo słona należy przepłukać pod bieżącą wodą)
Szklanka mąki pszennej
Szklanka mleka
3 jajka
Przyprawy: sól - pół łyżeczki, pieprz - duża szczypta, cząber - pół łyżeczki, kminek mielony - szczypta, majeranek - pół łyżeczki
Świeży koperek
śmietana 18%
1.Kapustę kiszoną siekamy i przekładamy do dużej miski.
Do miski dodajemy mąkę, przyprawy, mleko i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
Placuszki formujemy z dwóch łyżek ciasta i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
Usmażone fuczki odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe placuszki podajemy posypane koperkiem.
Komentarze