Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Fuczki – przepis na placki z kiszonej kapusty rodem z Bieszczad

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej (odsączonej z zalewy - jeśli jest bardzo słona należy przepłukać pod bieżącą wodą)
    Szklanka mąki pszennej
    Szklanka mleka
    3 jajka
    Przyprawy: sól - pół łyżeczki, pieprz - duża szczypta, cząber - pół łyżeczki, kminek mielony - szczypta, majeranek - pół łyżeczki
    Świeży koperek
    śmietana 18%
Wystaw ocenę:

4.11 (18 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Placki

Fuczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną siekamy i przekładamy do dużej miski.
    Do miski dodajemy mąkę, przyprawy, mleko i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
    Placuszki formujemy z dwóch łyżek ciasta i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
    Usmażone fuczki odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Gotowe placuszki podajemy posypane koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cząber Jajka Mąka Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Fuczki

To może cię zainteresować