Schab dojrzewający - suszony

4.58 (252 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit

Najlepsza wędlina to ta przygotowana w domu z dobrej jakości mięsa. Do przygotowania suszonego schabu nie potrzeba wielu drogich składników a efekt smakowy murowany, bardzo podobny do szynki dojrzewającej z Włoch.

Składniki:

  • 1 kg schabu w kawałku
    ok. 1/2 szkl. cukru
    ok. 1/2 szkl. soli kamiennej
    dowolne zioła suszone:
    czosnek granulowany, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, pieprz

    rajstopy lub pończochy
    sznurek bawełniany
Wystaw ocenę:

4.58 (252 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Schab dojrzewający - suszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, odcinamy błonki i tłuszcz. Przekładamy do naczynia szklanego i zasypujemy cukrem. Przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki, w między czasie zlewamy powstałą wodę.
  • 2. Mięso myjemy z cukru, osuszamy, układamy w pojemniku szklanym i zasypujemy solą (tak by całkowicie przykryła mięso), mięso przykrywamy i wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso ponownie myjemy, osuszamy i nacieramy wymieszanymi ziołami. Natarte mięso ponownie wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  • 3. Mięso wyjmij z lodówki i przełóż do rajstopy - wkładałam najpierw do 1 nogawki i ją obcinałam, zostawiając ją dłuższą by można było ją zawiązać, następnie jeszcze włożyłam do drugiej nogawki. Tak przygotowaną wieszamy w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu (u mnie wisiała w kuchni nad kuchenką). Czas suszenia wyniósł u mnie 7 dni, czasem może się wydłużyć albo skrócić. Jeśli mięso po nacisku jest miękkie należy je jeszcze suszyć. Gotową wędlinę przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować