Pieczone podudzia na ziemniakach

3.33 (15 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Efektowne, a zarazem łatwe w przygotowaniu danie. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 kawałków podudzia
    8 dużych ziemniaków
    1 główka czosnku
    Słodka papryka
    Ostra papryka
    Sól
    Pieprz ziołowy
    rozmaryn
    Wykałaczki
Wystaw ocenę:

3.33 (15 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Dania z kurczaka

Pieczone podudzia na ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz 1/2 główki czosnku. Dokładnie obtaczamy podudzia w przyprawach.
    Ziemniaki obieram i kroimy na pół. Przyprawiamy solą, papryką i resztą czosnku.
  • Pieczone podudzia na ziemniakach 2. Ziemniaki układanym na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Tak , aby się nie przewracały. W każdego ziemniaka wbijamy 3-4 wykałaczki na nadziewamy na nie podudzia.
    Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C z funkcja góra- dół. Pieczemy 45 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200C z funkcją termo obieg pieczemy kolejne 45minut.

Porady

mięso można przyprawić wg własnych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ziemniaki Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować