Ćwiartki ziemniaków pieczone z rozmarynem

4 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny składnik do wielu potraw z mięsa czy ryb. U mnie na takie ziemniaczki każdy domownik się skusi, a polane masełkiem i posypane rozmarynem smakują wybornie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    sól do gotowania
    przyprawa do ziemniaków
    świeży rozmaryn
    wiórki masła
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Ćwiartki ziemniaków pieczone z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki obgotować w osolonej wodzie ok 20 minut, po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać przyprawą do ziemniaków, wiórkami masła i świeżymi igiełkami rozmarynu i pozostałe ziemniaki, rozmaryn, masło i przyprawa. Ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut aż staną się złociste i chrupiące.

Porady

Ziemniaki najlepiej smakują z pieczonymi mięsami lub kefirem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować