Podudzia kurczaka pieczone na młodej kapuście

4.51 (186 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu . Przyprawione podudzia kurczaka oddają swoje smaki i aromaty młodej kapustce , przez co posiłek jest chętnie zjadany przez dorosłych i dzieci:)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 sztuk podudzi z kurcząt
    1 młoda kapusta
    4 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    3 łyżki przyprawy do mięs
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    ok. 1 litr wody
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    naczynie do zapiekania posmarowane masłem
    folia aluminiowa
    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Udziec

Podudzia kurczaka pieczone na młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podudzia kurczaka pieczone na młodej kapuście 1. Kapustę siekam , zalewam wodą , gotuję ok. 5 minut , odcedzam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaje pokrojony w plasterki czosnek , podsmażam , dodaję do kapusty. Do kapusty dodaje 1 łyżkę przyprawy do mięs , po dwie szczypty soli i pieprzu , posiekany lubczyk , mieszam , przekładam do naczynia do pieczenia. Mięso myję , osuszam , posypuję pozostałą przyprawą do mięs , obsmażam na rozgrzanym oleju , układam na kapuście . Całość polewam czterema łyżkami tłuszczu od smażenia mięsa , nakrywam folią aluminiową , piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Danie wyjmuje z piekarnika , po 15 minutach odkrywam , podaję posypane koperkiem .

Porady

Tak przygotowane mięso z kapustą doskonale smakuje z młodymi ziemniakami .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

3.33 (15 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczone podudzia na ziemniakach

To może cię zainteresować